Cáfolta a sanghaji önkormányzat azokat az online fórumokon terjedő híreszteléseket, amelyek szerint a város temetkezési vállalkozásai egyszerre két vagy több holttestet hamvasztanának el. 

urna
Sok a visszaélés a temetkezési szolgáltatásokkal kapcsolatban. Fotó: Shutterstock

Vasárnap adtak ki közleményt, ebben leszögezték, mindenek felett áll az elhunytak méltósága, tiszteletben tartják a hozzátartozók jogait és érdekeit. A temetkezéseket felügyelő hatóság képviselője azt nyilatkozta, hogy ami a híresztelésekben szerepel, az nem történt meg, és nem is fog megtörténni a város egyetlen temetkezési vállalatánál sem – írta a Global Times.

Azt viszont kénytelenek voltak elismerni, hogy ahogy a Covid-fertőzések száma emelkedik , úgy nő a temetkezési szolgáltatásokkal kapcsolatos visszaélések száma is. Ennek megfelelően az elmúlt hónapban bezárták 23 hamis temetkezési szolgáltató weblapját, és felléptek az olyan közvetítőkkel, ügynökökkel szemben, akik a felett dolgoztak. A rendőrség még pénteken létrehozott egy munkacsoportot, igyekeznek kiszűrni a túlárazásokat, volt példa ugyanis 50 százalékkal megemelt szolgáltatási díjakra is.