A brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban 47,8 pontra zuhant a decemberi 49-ről – állapította meg az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése.

Liverpool Street Station in London, United Kingdom
Fotó: GettyImages

Az S&P Global az előzetes BMI-becsléshez fűzött helyzetértékelésében kiemelte: a januári kompozit index azt jelzi, hogy a brit üzleti szektor aktivitása 24 havi mélypontra lassult.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik, vagyis a 47,8-as januári kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének visszaesésére vall.

A brit gyáripar és a szolgáltatási ágazat együttes aktivitási mutatója hat hónapja folyamatosan az 50 alatti tartományban jár  – hangsúlyozza az S&P Global.

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor mutatta a januári kompozit BMI-indexen belül a legnagyobb lendületvesztést: az ágazat aktivitási mérőszáma 48-ra süllyedt az előző havi 49,9-ről.

A feldolgozóipar BMI-mutatója 46,7-re emelkedett a decemberi 45,3-ról, de a GDP-n belül sokkal nagyobb súlyú szolgáltatási szféra aktivitásának jelentős lanyhulása így is lefelé vitte a kompozit indexet.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence egyik vezetője az előzetes januári adatokat kommentálva kiemelte, hogy 

a vártnál is gyengébb jelzőszámok recessziós veszélyt jeleznek.

Hozzátette, az elmúlt hetek sztrájkjai, a munkaerőhiány, az exportveszteségek, a megélhetési költségek emelkedése és a magasabb kamatszintek egyaránt közrejátszottak abban, hogy az év elején ismét lassulni kezdett a brit gazdaság aktivitása.

A brit gazdaság növekedésének lassulását az eddigi adatok is egyértelműen jelzik. 

A statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi adatai szerint novemberben 0,1 százalékkal emelkedett a brit hazai össztermék értéke havi összevetésben az októberi 0,5 százalékos bővülés után.

A minimális novemberi növekedés ugyanakkor meglepte a piacot, mert az előrejelzések 0,2 százalékos visszaesést valószínűsítettek. Londoni elemzők ennek ellenére változatlanul recesszióval számolnak.

Az EY globális pénzügyi tanácsadócég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének frissen felülvizsgált téli prognózisa is azt valószínűsíti, hogy Nagy-Britanniában - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban - 2023 egészében 0,7 százalékkal csökken a hazai össztermék, bár a cég az év második felétől már növekedésre számít.

Az új becslés jelentősen gyengébb a korábbinál, az EY ugyanis előző, még ősszel kiadott előrejelzésében 0,3 százalékos GDP-visszaesést jósolt 2023-ra.

Egyre rosszabbul bírják a britek a magas kamatokat és az energiadrágulást

Totálisan elszállt a brit költségvetés hiánya.