A tavalyi szint háromszorosára, 27,4 milliárd fontra duzzadt a brit költségvetés hiánya tavaly decemberben. A büdzsé kiadási oldalát az államadósság kamatterhei és az energiacélú támogatások úsztatták el. A hiány az elemzőket is meglepte, 17,3 milliárdos deficitre számítottak. 

brit költségvetés
Egyelőre csak az adósságtól hízik a brit kisgömböc.
Fotó: Shutterstock

Nagy-Britanniában meglehetősen sötét a kép, Rishi Sunak miniszterelnök kénytelen többfrontos küzdelmet folytatni, az infláció csaknem négy évtizedes csúcson áll, az országot sztrájkok bénítják, most elszáll a költségvetési hiány, ráadásul az idei évre jövendölt recesszió tovább apasztja a büdzsé bevételi oldalát. 

Mindennek súlyos politikai következményei is lesznek, ugyanis erősen necces, hogy a konzervatív miniszterelnök a 2025-ös választás előtt tud-e adót csökkenten, vagyis képes-e a pártja klasszikus irányvonalát követni. (Egyébként elődje, a mindössze 44 napig hivatalban lévő Liz Truss egyebek között pont egy meggondolatlan adócsökkentési programba bukott bele.)

Az áprilisban indult költségvetési év első kilenc hónap kumulált deficitje 128,1 milliárd font volt (5 milliárddal több, mint egy évvel korábban). A kormányzat arra számított, hogy a pénzügyi évből hátralévő három hónapban csak havonta 10 milliárddal lesz „éhesebb” a költségvetés – ez hiú ábrándnak bizonyult. A magas pozitív hatást gyakorolt a fogyasztási típusú adókra, például 

az áfabevételek két számjegyű, 11 százalékos mértékben emelkedtek,

de ez sem volt elég ahhoz, hogy a 33,4 milliárd fontra felszökő kamatkiadásokat kompenzálja. 

A brit költségvetés egyenlege 2022. januártól
 

Az Egyesült Királyság államadóssága 2,2 ezermilliárd font, durván a 88 százaléka. Decemberben a kamatkiadások 17,3 milliárd fontra szöktek fel, megközelítve a történelmi csúcsot. Ennek hátterében az áll, hogy 

a brit államkötvények nagyjából egynegyedének hozama az inflációhoz van kötve, az pedig több évtizedes csúcson áll.

A decemberi kamatkiadásokból az inflációhoz kötött papírok után fizetendő teher 14 milliárddal részesedett. Súlyos tételnek számítanak még az energiatámogatások: decemberben 7 milliárd fonttal segítette ki az állam a vállalatokat és a lakosságot. A közvetlen lakossági támogatások összege 1,9 milliárd volt, az ársapka fenntartása 5 milliárdba került – az áprilisban záródó pénzügyi évben a teljes támogatás elérheti a 40 milliárd fontot.

Lesújt a Bank of England

S ha mindez még nem lenne elég, a költségvetés terheit tovább fokozza a jegybanknál, a Bank of Englandnél a pandémia alatti gazdaságélénkítő kötvényvásárlások során felhalmozódott 833 milliárd font értékű kötvényállományon felhalmozódott veszteség. Ennek mértéke csak decemberben 107 milliárd font volt, ebből decemberben egymilliárdot volt kénytelen realizálni a büdzsé.

A tavaly októberi kötvénypiaci pánikot követően bevezetett intézkedések nyomán a költségvetésre nehezedő kamatterhek enyhülnek valamelyest a következő hónapokban, a hozamok stabilizálódnak, csökkennek a kamatemelési várakozások. A Pantheon Macroenomics elemzője ennek nyomán arra számít, hogy a 2023–2024-es pénzügyi évben a büdzsé kamatterhei a tavaly novemberben vártnál 10 milliárd fonttal lehetnek alacsonyabbak.