Egy friss kutatás szerint tavaly év végén több mint egyharmadával nőtt a csődveszélyben lévő brit vállalkozások száma, a cégek bedőlése pedig katasztrofális hatással lesz a teljes gazdaságra, amely amúgy is rossz bőrben van – írta a Bloomberg.

Rishi Sunak Departs For PMQs, LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 09: British Prime Minister Rishi Sunak departs 10 Downing Street ahead of the weekly Prime Ministers Questions on November 09, 2022 in London, England. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Rishi Sunak kormányának egy esetleges csődhullám kezelésére is fel kell készülnie.
Fotó: Dan Kitwood / AFP

A Begbies Traynor tanácsadó cég Vörös jelzés nevű jelentése szerint 2022 utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest 36 százalékkal nőtt a „kritikus pénzügyi problémákkal” küzdő vállalatok száma.

A jelentés szerint ez már a hatodik egymást követő negyedév volt, amikor romlott a vállalatok helyzete. A cégeket egyszerre gyötrik a makacs a magas kamatok és a világjárvány idején felvett adósságok visszafizetésének terhe, de a pénzszűkében lévő fogyasztók is nehezítik a dolgukat a kereslet csökkenése révén. A végrehajtások ügyében született bírósági ítéletek száma megközelítette a 24 ezret 2022 utolsó három hónapjában, ami közel 50 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az állami és a magánhitelezők egyre agresszívabban lépnek fel a tartozások behajtása érdekében, és egyre gyakrabban fordulnak a bíróságokhoz. A sztrájkok csak fokozzák a nyomást, mivel a dolgozók nehezebben jutnak el a munkahelyükre, az ügyfelek, vásárlók pedig inkább távol maradnak” – mondta Julie Palmer, a Begbies Traynor partnere.

Egyre több vállalatvezető érzi úgy, hogy a nyomasztó adósságteherrel a vállán már nem érdemes folytatnia a munkát.

A vendéglátóipari vállalkozásokat kiemelten fenyegeti a fizetésképtelenség réme. Az ágazatban a helyzet áprilisban tovább romolhat, amikor a kormány csökkenteni fogja az energiatámogatást.