A francia kormány kedden nyíltan nyomást gyakorolt az energiaszolgáltatókra a kis- és középvállalkozások (kkv) érdekében, amelyek egyre nehezebben tudják kifizetni a többszörösére emelkedett energiaszámlákat. A pékek január 23-ra tiltakozó megmozdulást hirdettek Párizsban.

infláció
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

„Az energiaszolgáltatók nem támogatják eléggé a pékségeket és a kkv-kat. Azt kérem, hogy többet tegyenek, jobban és azonnal” – közölte keddi sajtótájékoztatóján Bruno Le Maire gazdasági miniszter.

Élisabeth Borne miniszterelnök kedden jelezte, hogy ha a pékek túlzónak ítélik meg az energiaáraik emelkedését, azonnal és büntetés nélkül felmondhatják a szerződésüket a szolgáltatójukkal, és újat választhatnak. Ezt a rendkívüli intézkedést a szolgáltatók külön-külön fogják elbírálni abban az esetben, ha az energiaárak emelkedése csődhelyzettel fenyeget egy vállalkozást.  

„Az engedmény elsősorban a kézműves szakmákat érinti, amelyek kétszeresen megszenvedik az inflációt, egyrészt az energiaárak, másrészt a nyersanyagok árának emelkedésében” – mondta a tárcavezető az áram- és gázszolgáltatókkal folytatott egyeztetését követően.

„Nagyon jelentős támogatások léptek életbe” – ismerte el Dominique Anract, a francia pékségek és cukrászdák országos konföderációjának elnöke. Hozzátette, hogy a több mint tízszeresére emelkedett energiaszámlák miatt viszont „semmi nem lesz elegendő”.

Az egyre erősödő elégedetlenség miatt a kormány azt is bejelentette, hogy a kkv-k, beleértve a pékségeket, halasztást kapnak a járulékok és adók befizetésére annak érdekében, hogy fizetőképesek maradjanak, és a számláik kifizetését is elhalaszthatják.

Két déli régió, Auvergne-Rhone Alpes és Provence-Alpes-Cote d’Azur vezetése eközben bejelentette, hogy a területükön dolgozó pékeknek rendkívüli támogatást nyújt.

Hivatalos adatok szerint naponta 12 millióan keresik fel a mintegy 35 ezer francia pékséget, ahol évente több mint 6 milliárd kézműves bagett készül.

A ropogós héjú, hosszúkás francia fehér kenyér, a bagett decemberben – a francia életmód jelképeként – felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.