Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal – közölte szerdán Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Daniel Obajtek, the CEO of ORLEN group is seen during an
Daniel Obajtek. Fotó: Attila Husejnow / Getty Images

A 2027 elejétől megvalósítandó, évi egymillió tonna (1,2 milliárd köbméter) LNG szállításáról szóló megállapodás a földgáz növekedő felhasználását fedezi Lengyelországban és a térségben

–  jelentette ki sajtókonferenciáján Obajtek. Ez fontos nap az összes térségbeli ország gazdasága számára – hangsúlyozta.

A PKN Orlen közleménye szerint a szerződés évi nyolcmillió tonnára növeli a vállalat által az amerikai LNG behozatalára kötött szerződések volumenét.

A szállítmányok döntő részét – 6,5 millió tonnát – úgynevezett FOB (Free on Board) megállapodások keretében valósítják meg, vagyis a Nemzetközi Kereskedelmi Feltételek (Incoterms) értelmében a szállító a hajóra rakodásig állja a költségeket és intézi az ügyeket.

A PKN Orlen ezért saját, nyolc tartályhajóból álló flottát hoz létre. 

Obajtek a sajtóértekezleten közölte, hogy a lengyelországi gáztározók feltöltöttsége sázszázalékos, 3,2 milliárd köbméter földgázt tárolnak ott. A hazai gázkitermelés évi 3,7 milliárd köbmétert tesz ki.

A norvég gázt Lengyelországba szállító, évi 10 milliárd köbméter kapacitású Baltic Pipe gázvezetéknek a PKN Orlen által lekötött volumene pedig 6,5 milliárd köbméter. A balti-tengeri Swinoujsciében működő gázkikötő kapacitása egy éven belül 2 milliárd köbméterrel, évi 8,3 milliárd köbméterre bővül –  jelentette be Maciej Malecki lengyel kincstárügyiminiszter-helyettes. 

A lengyelországi gázfogyasztás 2021-ben 20 milliárd köbméter volt. A gázszükségleteket Varsó katari LNG-behozatalával is fedezi, a swinoujsciei kikötőbe emellett Afrikából és Dél-Amerikából is érkezett LNG.

Hiány után túlkínálat: brutális áron, de az LNG-import megmenti Európát

Egyre optimistábban látják vezető politikusok az európai gázhelyzetet. A német gazdasági miniszter szerint sikerült elkerülni az ipar összeomlását.