Nemzetközi gazdaság

Még hosszú ideig lesznek áramkimaradások Ukrajnában

A háború következtében sok kár érte Ukrajna kritikus infrastruktúráját. A lakosságnak hónapok óra együtt kell élnie az időszakos áramkimaradásokkal.

Ukrajnában továbbra is súlyos a villamosenergia-helyzet, azonban hamarosan rövidülhet az áramszünetek hossza a háború sújtotta országban – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Ukraine Works To Restore Electricity Infrastructure In Kherson KHERSON, UKRAINE - DECEMBER 01: Electricity workers from a team brought in from Odessa and wearing bulletproof vests and helmets work to fix a destroyed high voltage power line on December 01, 2022 in Kherson, Ukraine. Teams of electrical workers have been brought in from across Ukraine to help restore power to Kherson City and surrounding areas. The workers are forced to wear protective equipment due to being targeted by continued shelling by Russian forces on electrical infrastructure. Kherson's power grid has continued to suffer damage from Russian shelling, despite Ukraine reclaiming the territory from Russian occupation last month. (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Ukrajna ukrán áram
Még hosszú ideig lesznek áramkimaradások Ukrajnában.
Fotó: Chris McGrath / Getty Images

„Sajnos a helyzet továbbra is nehéz. A legutóbbi támadás hatalmas károkat okozott, kilenc széntüzelésű erőművi blokk sérült meg, ami a termelőkapacitás hiánya mellett számottevő kiesést okoz. Az Ukrenergo transzformátor- alállomásai is megsérültek. Ezeknek az objektumoknak a helyreállítása folyamatban van, de időre van szükségünk. Úgy vélem, február közepén érzékelhető majd javulás az áramszolgáltatásban” – nyilatkozta pénteki sajtótájékoztatóján Olekszandr Harcsenko, az Energiakutató Központ igazgatója.

A szakember arról számolt be, hogy már meghaladja a 20 százalékot is a termelőkapacitás hiánya az országban,

de vannak olyan régiók, amelyekben még ennél is magasabb.

A villamosenergia-helyzet Ukrajna keleti és középső régióiban a legrosszabb, tehát a Kijevi, a Herszoni, a Harkivi és az Odesszai régiókban a legnehezebb áramhoz jutni.

Az Energiakutató Központ első embere kiemelte, hogy az energiatakarékosság céljából központilag meghatározott lekapcsolási ütemtervekben egyelőre nem várható jelentős javulás. Február közepétől azonban már rövidebbek lehetnek az áramkimaradások.

Kiderült, hol tartózkodik Putyin, mutatjuk a részleteket

Az elmúlt hónapokban jó néhány teória látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy hol lehet az orosz elnök. Vlagyimir Putyin egy Moszkva közelében található rezidencián éli mindennapjait.

 

Ukrajna áram energia
Kapcsolódó cikkek