Közélet

Kiderült, hol tartózkodik Putyin, mutatjuk a részleteket

Az elmúlt hónapokban jó néhány teória látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy hol lehet az orosz elnök. Vlagyimir Putyin egy Moszkva közelében található rezidencián éli mindennapjait.

Vlagyimir Putyin kedden videokonferencia keretein belül ismertette az orosz gáz exportjából származó kedvező adatokat. Annak ellenére sikerült nyereséget realizálnia a szegmensnek, hogy a nyugati hatalmak szankciókat vezettek be az ottani energiahordozókra. Az orosz elnök a videokonferenciára a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo állami rezidenciáról jelentkezett be, a megbeszélésen a kormány és a központi bank vezető tisztviselői vettek részt – számolt be róla a Newsweek.

Vlagyimir Putyin says Russia's oil production up by 2% despite sanctions epa10411449 Russian President Vladimir Putin speaks during a meeting on economic issues via video conference with Russian Prime Minister Mikhail Mishustin (on the screen) the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, 17 January 2023. Putin said that the oil production in Russia had increased by two percent in 2022 to a total of 535 million tonnes despite sanctions, according to Russian state news agency Sputnik.  EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL epa10411449 Russian President Vladimir Putin speaks during a meeting on economic issues via video conference with Russian Prime Minister Mikhail Mishustin (on the screen) the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, 17 January 2023. Putin said that the oil production in Russia had increased by two percent in 2022 to a total of 535 million tonnes despite sanctions, according to Russian state news agency Sputnik.  EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL
Rezidenciájáról jelentkezett be a videókonferenciára Vlagyimir Putyin.
Fotó: Mihail Klimentijev / Szputnyik / Kreml

Putyin kifejtette, hogy az orosz gázipari vállalatoknak sikerült profitot termelniük, miután a szankciók hatására a gáz világpiaci ára megugrott.
Ismertette, hogy 2022-ben az ország földgáztermelése 1,8 százalékkal csökkent, a nyersolajtermelése pedig mintegy 2 százalékkal nőtt.

Mindkét energiahordozó esetén emelkedett az exportőrök profitja.

Bár Oroszországot a február 24-én elindított háború miatt bevezetett szankciók sok területen megviselik, a fő exportcikkei, a gáz és az olaj továbbra is versenyképes, és életben tudja tartani az ország gazdaságát.

Ezzel szemben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a nyugati országok minden idők legerősebb szankcióit vetették be Oroszországgal szemben, amelyek hatására az orosz gazdaság egy évtizedes visszaesés elé néz.

Az iráni elnökkel tárgyalt az együttműködésről Putyin

A kereskedelmi kapcsolatok mellett Szíria ügyében is egyeztettek a felek. Putyin és Raiszi telefonon tárgyalt.

A Novo-Ogarjovo rezidenciáról való videós bejelentkezés választ adott arra a sokakat érdeklő kérdésre, hogy hol tartózkodik Vlagyimir Putyin.

Az elmúlt hetekben-hónapokban jó néhány teória látott napvilágot vele kapcsolatban. Sokat cikkeztek rejtélyes betegségéről is. Olyan elméletek is felröppentek, hogy dublőrt használ, és ő egy titkos bunkerben tartózkodik hónapok óta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórumon tartott beszédében csütörtökön azt mondta, azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Putyin már nem is él.

Fogalmam sincs, kivel tudnék onnan tárgyalni. Nem vagyok ugyanis biztos abban, hogy az orosz elnök még mindig életben van. Nem tudom, hogy él-e, és ő hozza-e a döntéseket

– nyilatkozta Zelenszkij, akinek a szavait ugyanakkor semmi sem támasztja alá.

A Novo-Ogarjovo rezidencia Moszkva közelében található. A Nexta hírügynökség Twitter-oldala arról számolt be, hogy attól mindössze tíz kilométerre telepítettek légvédelmi egységeket a napokban.

A Novo-Ogarjovo rezidenciát Vlagyimir Putyin 2000 óta használja. A terület egész komplexummá nőtte ki magát, többek között saját magánkórház, sportkomplexum és jégpálya is található rajta. Természetesen a Kreml fejének saját lakrésze van. Putyinon kívül a miniszterelnöknek, Mihail Vlagyimirovics Misusztyinnak is saját lakása van a területen.

Az sem elképzelhetetlen, hogy a szigorúan őrzött ingatlanon óvóhelyet, bunkert is létesítettek.

A Szabad Európa megszólaltatta Sztanyiszlav Csekaljov tájépítészt, aki 2021-ben öt hónapon keresztül dolgozott a rezidencián. Bár nem a legfontosabb épületek mellett voltak feladatai, azt tapasztalta, hogy a terület biztonsági rendszerét egyre jobban megerősítették.

A szakember az orosz–ukrán háború kirobbanását követően elhagyta Oroszországot, jelenleg Grúziában tartózkodik.

 

Kapcsolódó cikkek