A Fraport AG német repülőtér-üzemeltető az utasforgalom növekedéséről számolt be hétfőn december hónapra és az egész elmúlt évre vonatkozóan. A repülőtéri utasforgalom azonban még elmarad a járvány előtti szinttől.

Christmas Day - Travel traffic at Frakfurt Airport
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

 

Tavaly decemberben közel négymillió utas fordult meg a frankfurti reptéren, ami 46,2 százalékos növekedés az előző év decemberéhez képest.

A repülőgépek reptérhasználati műveletei 7,9 százalékkal bővültek az előző évhez képest, ami több mint 30 ezer fel- és leszállást jelentett. A repülőgépek összesített felszálló tömege megközelítette a kétmillió tonnát, 7,8 százalékkal az egy évvel korábbi felett.

A Fraport légi árufuvarozásból és légipostából álló cargoforgalma viszont az általános gazdasági lassulás közepette 19 százalékkal, mintegy 159 ezer tonnára csökkent decemberben.

A teljes tavalyi évben csaknem 48,9 millió utas fordult meg a frankfurti repülőtéren, ami 97,2 százalékos növekedés 2021-hez képest. A válság előtti, 2019-es szinttől azonban a frankfurti reptér utasforgalma még mindig 30,7 százalékkal maradt el tavaly.

Tavaly 382 ezer fel- és leszállást hajtottak végre a frankfurti reptéren, 45,9 százalékkal többet az előző évinél, és 25,6 százalékkal kevesebbet a 2019-esnél.

A repülőgépek felszállótömege 37,1 százalékkal, mintegy 24,2 millió tonnára nőtt 2022-ben az előző évhez képest, de 23,9 százalékkal maradt el a 2019-estől. A cargoforgalom az előző évihez képest 13,3 százalékkal, 2,0 millió tonnára csökkent tavaly.

A Fraport által üzemeltett repülőterek mindegyikén nőtt a forgalom decemberben és a tavalyi év egészében, közöttük is a legnagyobb mértékben a görögországi reptereké.