A dán kormány 2,3 milliárd koronás (121 milliárd forint) csomagra tett javaslatot, hogy mérsékelje a megemelkedett árak társadalmi hatásait, a törvénycsomagot akár már két hét múlva elfogadhatják – közölte a dán pénzügyminisztérium hétfőn.

One,Krone,Coin,Standing,On,A,Pile,Of,Other,Danish
Fotó: Shutterstock

A nyugdíjasok és a többgyermekes dán családok saját bőrükön érzik az inflációt, és súlyos pénzügyi nyomással küzdenek

– olvashatók Nicolai Wammen pénzügyminiszter szavai a nyilatkozatban.

A javaslat részeként a kormány ötezer dán korona (263 ezer forint) értékű egyszeri adómentes kifizetést tervez az alacsony jövedelmű időseknek.

Fél évvel ezelőtt hasonló intézkedéssel állt elő az előző kormány is: szeptemberben a növekvő energiaárak okozta terhek enyhítése céljából adócsökkentéssel és készpénzjuttatásokkal segítették a kisgyerekes családokat, nyár elején pedig a nyugdíjasokat segítették hasonló intézkedésekkel.

Boldog születésnapot, legó: nyugdíjaskorú lett a világ legnépszerűbb játékkockája

Hatvanöt évvel ezelőtt, 1958. január 28-án szabadalmazták a világ legnépszerűbb építőkockáit. A legó már régóta több mint egy játék.

A novemberben megalakult kormány az ellenzéki pártok képviselőit is bevonná az intézkedésekről folyó egyeztetésbe, és két héten belül tervezik elfogadni a javaslatot.

Szeptemberben 

a dán jegybank figyelmeztette a pénzügyminisztert, hogy fennáll annak a veszélye, hogy az adócsökkentés tovább fogja növelni az árakat.

Wammen azonban, aki az előző kormányban is a pénzügyi tárcát vezette, kiállt amellett, hogy ez elkerülhető, az akkori döntéseket pedig észszerűnek tartotta.

Az Eurostat uniós statisztikai hivatal adatai szerint a 2022. decemberi éves 9,6 százalék volt Dániában, szemben az egy évvel korábbi 3,4 százalékkal.