Nemzetközi gazdaság

Százával küldik haza az orosz diplomatákat világszerte

Minden idők legnagyobb diplomatakiutasítási hulláma zajlik. Az eddigi rekordot a nyugatra emigrált orosz Szergej Szkripal elleni merénylet utóhatása tartotta.

Az orosz–ukrán háború 2022. február 24-i kitörése óta 574 orosz diplomatát utasítottak ki nyugati országokból és az Amerikai Egyesült Államok csendes-óceáni szövetséges államaiból – összegezte a TASZSZ orosz hírügynökség.

Businessman waiting in airport, kiutasított, diplomata, diplomaták, russia, orosz, Oroszország
Csaknem 600 orosz diplomatát utasítottak ki a háború kitörése óta.
Fotó: Martin Barraud

A cikk szerint a legtöbb kiutasítás az ukrajnai helyzettel van kapcsolatban, valamint a diplomata státusszal összeférhetetlen tevékenység (például kémkedés) miatt történt.

A mostani a valaha volt legnagyobb diplomatakiutasítási hullám. Az eddigi rekordot a 2018-as Szergej Szkripal-ügy tartotta, a Nagy-Britanniába költözött egykori orosz katona megmérgezését követően 123 orosz diplomata kapott útilaput a fogadó országától.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása utáni kiutasítások listáját Bulgária vezeti, 83 orosz diplomatának kellett elhagynia az országot, közülük 70-nek egyszerre, tavaly júniusban.

Lengyelországból 45, Németországból 40, Szlovákiából 35, Franciaországból 35, Szlovéniából 33, Olaszországból 30, az Egyesült Államokból 28 diplomatának kellett idő előtt távoznia.

Huszonkilenc európai ország, valamint az Egyesült Államok és Japán hozott ilyen döntéseket Moszkvával szemben.

Ezenkívül az orosz külképviseletéről is kiutasítottak 19 alkalmazottat.

Moszkva a legtöbb ilyen lépésre hasonlóan válaszolt, azaz Oroszország is több nyugati diplomatát utasított ki az országból.

A diplomáciai képviselet szintjét Lettország, Litvánia és Észtország is visszaminősítette, azaz csökkentette az Oroszországban dolgozó adminisztrációja létszámát. Lettország az idén január 23-án döntött úgy, hogy a diplomáciai kapcsolatokat nagykövetiről ügyvivői szintre mérsékeli.

Több állam is bezárt az orosz konzulátusokat: Bulgáriában (Rusa), Lettországban (Liepaja és Daugavpils), Litvániában (Klaipeda) és Észtországban (Narva és Tartu) is előfordult ilyen.

Az Ukrajnával való diplomáciai kapcsolatok megszakítását Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2022. február 24-én jelentette be, az ország megtámadása miatt.

Újabb ukrajnai orosz ortodox vezetők elleni szankciókat jelentett be Zelenszkij

Az egyházi vezetők sem ússzák meg a szigort Ukrajnában. Korábban már 22 orosz egyházi személyiség ellen vezetett be szankciókat Kijev.

 

 

kiutasítás diplomata Oroszország Orosz Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek