Közélet

Újabb ukrajnai orosz ortodox vezetők elleni szankciókat jelentett be Zelenszkij

Az egyházi vezetők sem ússzák meg a szigort Ukrajnában. Korábban már 22 orosz egyházi személyiség ellen vezetett be szankciókat Kijev.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán rendeletileg életbe léptette a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (SZNBO) keddi, a kánoni ukrán ortodox egyház és az orosz ortodox egyház tíz képviselője elleni szankciókkal kapcsolatban meghozott határozatát.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky reacts during a joint press conference with his Finnish counterpart following their talks in Kyiv, on January 24, 2023, amid Russia's military invasion on Ukraine.
Zelenszkij szankciók ortodox
Újabb ukrajnai orosz ortodox vezetők elleni szankciókat jelentett be Zelenszkij.
Fotó: AFP

A most bejelentett szankciók részleteit tartalmazó dokumentum az államfői hivatal honlapján jelent meg. Tartalmát a RIA Novosztyi orosz hírügynökség ismertette.

A korábban a moszkvai patriarkátus alá tartozó, de az önálló (autokefál) ukrán ortodox egyházhoz nem csatlakozó, úgynevezett kánoni ukrán ortodox egyház és az orosz ortodox egyház tíz képviselője ellen elrendelt szankciók értelmében egyebek között zárolják az érintett személyek vagyonát, korlátozzák tevékenységüket, és megtiltják részvételüket a privatizációban.

A szankciókkal sújtott személyek állami tulajdont nem adhatnak bérbe, tilos számukra hivatalos látogatások, találkozók tartása, szerződések és megállapodások kötése, és megvonják tőlük az ukrán állami kitüntetéseket. Az elnöki rendelet hatálya öt évre szól.

Az SZNBO korábban már 22 orosz egyházi személyiség ellen vezetett be szankciókat.

Vannak köztük metropoliták, továbbá Kirill moszkvai pátriárka unokaöccse, Mihail Gungyajev, aki az orosz ortodox egyházat képviseli az Egyházak Világtanácsában és más nemzetközi szervezetekben Genfben, valamint Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarkátus társadalmi és médiakapcsolatokért felelős szinódusi osztályának elnöke, és mások.

Geraszimov fordulatot ígért a harcmezőn

A hadsereg új főparancsnoka szerint Oroszország a Nyugattal áll háborúban. Valerij Geraszimovnak ambiciózus tervei vannak.


 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek