Történelmi csúcsra, 84 millió fölé emelkedett Németország lakossága 2022-ben a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint. A hivatal első becslése alapján tavaly év végén legkevesebb 84,3 millióan laktak Németországban, 1,1 millióval többen, mint egy évvel korábban. Soha nem volt ennél nagyobb az ország lakossága év végén.

-
Fotó: AFP

A népességnövekedés annak tulajdonítható, hogy a vándorlási mérleg – a be- és a kivándorlók száma közti különbség – többlete meghaladta a születési mérleg – az élveszületések és a halálozások számának különbségének – deficitjét, vagyis 

a bevándorlás ellensúlyozta azt, hogy többen haltak meg, mint amennyien születtek.

A számítások szerint 1,42-1,45 millióval többen vándoroltak be tavaly Németországba, mint ahányan külföldre költöztek. 

A nettó bevándorlás így nagyjából négyszeresére nőtt az egy évvel korábbi 329 163 főhöz képest, és magasabb volt, mint az összehasonlítható vizsgálatok 1950-es kezdete óta.

 A bevándorlók többsége Ukrajnából érkezett háborús menekült, de a más országokból érkezők száma is jelentősen nőtt. Németországban 2022-ben is kevesebben születtek és többen haltak meg, mint egy évvel korábban. A születések száma az anyakönyvi hivataloktól beérkezett jelentések alapján 735 ezer és 745 ezer között lehetett, 7 százalék körül csökkent az egy évvel korábbi 795 492-höz képest. A halálozások száma viszont 4 százalékkal emelkedett, 1,06 millió volt, szemben a 2021-es 1,023 millióval.

Az ország újraegyesítése óta eltelt bő három évtizedben a lakosságszám többnyire növekedett. Kivétel csak 1998 és a 2003–2010-es időszak volt. A növekedés kizárólag abból adódott, hogy a bevándorlók száma meghaladta a kivándorlókét. 

A nettó bevándorlás nélkül a népesség 1972 óta csökkenne, mivel azóta minden évben többen haltak meg, mint ahányan születtek

 – emelte ki jelentésében a statisztikai hivatal.