Tavaly november óta ismét szárnyal az ipari fémek árfolyama. A kínai újranyitás megdobta a keresletet az alapanyagok iránt, mindennek a globális építőanyag-iparra is árfelhajtó hatása van.

09 May 2022, North Rhine-Westphalia, Kreuztal: Galvanized steel beams are lifted out of the zinc bath. The Coatinc Company is an international group of companies active in the surface finishing of steel and metal. The company belongs to the energy-intensive economic sector and heats its furnaces with gas. Photo: Oliver Berg/dpa
Galvanizált acélrudak cinkfürdőben – The Coatinc Com. Fotó: Getty Images

Az alapanyagként szolgáló fémek – például az ón, a cink, a réz – árfolyama 20 százalékkal drágult az árutőzsdéken az elmúlt három hónapban. A kínai kereslet élénkülése mellett ebben szerepe van annak is, hogy az amerikai dollár gyengült a devizapiacokon. A fémek között a sztár egyértelműen az ón volt, kurzusa csaknem 80 százalékkal száguldott felfelé, elérte a 32,2 ezer dollárt tonnánként, ami tavaly június óta nem látott szint. A réz ára 10 százalék körüli mértékben emelkedett az ázsiai vásárlások nyomán. 

A ralit tovább fűtheti a kínálati oldal szűkössége, Peruban sztrájkba léptek a réz- és az ónbányászok, Chilében is akadozik a kitermelés, míg Indonézia exportkorlátozásokat vezetett be. 

Az ón ára kulcsfontosságú a napelemek és a mikrocsipek szempontjából

– elemzők szerint Kína stratégiai célú készletezésbe kezdett mindkettőből. Erre utal az is, hogy 2021-ben még nettó értelemben 9 ezer tonnát exportáltak, tavaly viszont a nettó 20 ezer tonna volt. 

 

„Az év elején még mindenki visszafogott volt, azt mondták, hogy közeleg a (globális) a rézzel kapcsolatban azt várták, hogy az első negyedévben olcsóbb lesz, majd utána korrigál kissé. Ennek pont az ellenkezője történt” – mondta a Financial Timesnak Al Munro, a Marex árupiaci brókere. Elemzők szerint furcsa a helyzet, mert a keresleti indikátorok – ilyen például a beszerzésimenedzser-index – lefelé mutatnak, ám az árak emelkednek – ez is arra utal, hogy stratégiai készletezés zajlik a piacon.