Robert Habeck német gazdasági miniszter és alkancellár szerint kudarcba fulladt Vlagyimir Putyin orosz elnök terve, hogy a növekvő energiaárakkal döntse romba Európa legnagyobb gazdaságának iparát. „Belenéztünk a végtelen mélybe… most pedig hidakat építünk rajta keresztül” – idézte Habecket a Handelsblatt. Figyelmeztetett azonban, hogy az energiaválságnak még nincsen vége.

Az úszó termináloknak köszönhetően 14 milliárd köbméter LNG-t képes importálni Németország.
Fotó: AFP

A német gáztárolók 90,4 százalékig tele vannak az enyhe télnek és az energiaspórolásnak köszönhetően – jegyzi meg a Reuters. 

Ha a hőmérséklet fagypont alá csökken, akkor Németország a tárolt mennyiség 1 százalékát használja fel naponta, ami azt jelenti, hogy a tartalék elég lesz

– nyugtatott Robert Habeck, emellett reményét fejezte ki, hogy a következő télre is sikerül kedvező áron feltölteni a tárolókat, így garantálni tudják az energiabiztonságot és az ellátás stabilitását.
Azt egyelőre természetesen nem lehet tudni, mennyibe kerül majd a következő fűtési szezon előtt a földgáz, de az 

Európában irányadó holland TTF gáztőzsdén hétfőn 60 euró alá csökkent egy megawattnyi gáz ára, ami 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb szint.

Habeck emlékeztetett, hogy Németország immár rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával ahhoz, hogy évi 14 milliárd köbméter cseppfolyósított gázt (LNG) importáljon, miután tavaly óta felépítettek három úszó terminált. De 30 milliárd köbméter még mindig hiányzik ahhoz, hogy pótolják azt a kieső 55 milliárd köbmétert, amelyet Oroszországból vásároltak az Északi áramlat vezetéken keresztül.
A zöldpárti politikus az aktivisták szénbánya elleni tiltakozó akcióját kommentálva elismerte, hogy a klímapolitika szempontjából „bűn” volt újraindítani, illetve meghosszabbítani a széntüzelésű erőművek működését, de az energiabiztonság szempontjából szükséges volt meghozni ezt a döntést.