Portugália csütörtökön 900 millió eurós intézkedéscsomagot jelentett be a lakásválság kezelésére, amely magában foglalja a vitatott aranyvízum megszüntetését, valamint betiltja, hogy újabb lakásokat használjanak az Airbnb-n vagy más szervezeten keresztül rövid távú bérbeadásra.

Panorama,Of,Lisbon,At,Night,,Portugal
Fotó: Shutterstock

Portugália Nyugat-Európa egyik legszegényebb országa. 

A munkavállalók több mint 50 százaléka kevesebb mint 1000 eurót keresett havonta tavaly, miközben a bérleti díjak és a lakásárak az egekbe szöktek. Lisszabonban a bérleti díjak 2022-ben 37 százalékkal ugrottak meg.

Az alacsony fizetések, a forrongó a gazdag külföldieket befektetésre ösztönző politika és a turizmusfüggő gazdaság évek óta megnehezíti a helyiek számára a bérlést és a vásárlást - mondják a helyi érdekvédők.

A mediterrán ország tavalyi 8,3 százalékos inflációs mutatója tovább súlyosbította a problémát.

A válság most már minden családot érint, nem csak a legkiszolgáltatottabbakat - mondta el Antonio Costa miniszterelnök egy sajtótájékoztatón.

Azt nem közölték, hogy az intézkedések mikor lépnek hatályba. Costa ígérete szerint néhányat a jövő hónapban hagy jóvá a kormány, a továbbiakról pedig a törvényhozók szavaznak majd.

Hozzátette, hogy 

bevezetnek egy mechanizmust a lakbéremelések szabályozására is, és a kormány adókedvezményeket fog nyújtani azoknak a bérbeadóknak, akik az idegenforgalmi ingatlanokat helyiek számára bérelhető házakká alakítják át.

A turisztikai szálláshelyek, például az Airbnb-k új engedélyeztetése tilos lesz - kivéve a ritkábban lakott vidéki területeken.

A lakáshiány kezelése érdekében Costa elmondta, hogy az állam az üresen álló házakat öt évre közvetlenül a bérbeadóktól bérelné ki, majd a bérleti piacra bocsátaná őket.

A kormányfő szerint megszűnik a portugál 

aranyvízum-program is, amely uniós útlevelet kínál nem uniós állampolgároknak többek között ingatlanbefektetésekért cserébe, és amelyet bírálatok értek a lakásárak és a bérleti díjak emelkedése miatt.

A program 2012-es elindítása óta 

6,8 milliárd eurónyi befektetést vonzott,

 a pénz nagy része ingatlanokba áramlott.

Az érdekvédő csoportok szerint az intézkedések nem sokat jelentenek, ha a kormány továbbra is más, a gazdag külföldieket Portugáliába vonzó politikákat támogat, például az októberben bevezetett "digitális nomád vízumot", amely lehetővé teszi a távmunkából származó magas havi jövedelemmel rendelkező külföldiek számára, hogy helyi adófizetés nélkül éljenek és dolgozzanak Portugáliában.

A 23 éves Andreia Galvao aktivista egy kisebb lisszaboni lakhatási tüntetésen azzal vádolta a kormányt, hogy nem tartotta be a válság kezelésére tett korábbi ígéreteit.

"A cél az volt, hogy 2024-re minden portugálnak minőségi lakáshoz kell jutnia - úgy tűnik, ez nem fog megvalósulni" - mondta. 

"A helyzet drámai.”

Az energiaszegénység kínozza a kontinens legnyugatibb országát

Ezrekben mérhető az áldozatok száma az Atlanti-óceán partján.