Januárban 17,5 százalékra emelkedett az éves szintű Csehországban a decemberi 15,8-ről – közölte pénteki jelentésében a Cseh Statisztikai Hivatal.

Czech Republic Further Eases Its Coronavirus Lockdown
PRAGUE, CZECH REPUBLIC - MAY 11: People drink beer at an outdoor seating section of a pub, as the Czech government lifted more restrictions allowing restaurants with outdoor areas to re-open on May 11, 2020, in Prague, Czech Republic. The Czech government has begun further easing the restrictive measures to slow down the spread of the pandemic COVID-19 disease during the lockdown. (Photo by Gabriel Kuchta/Getty Images)
cseh infláció
Csehországban is emelkedett az infláció januárban.
Fotó: Gabriel Kuchta

Az infláció növekedését elsősorban az energiaárak, a fűtés és a melegvíz-szolgáltatás, valamint az élelmiszerek év eleji drágulása befolyásolta. Havi szinten, decemberrel összehasonlítva a januári áremelkedés 6 százalékot tett ki.

Az áram éves szinten 36,4, a földgáz 87, a fűtés és a meleg víz 44,7 százalékkal drágult

– mutatott rá Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója.

A cseh jegybank és a piaci elemzők várakozásai szerint a januári csehországi infláció az idei csúcsértéket jelenti, a következő hónapokban csökken, és az év második felében tíz százalék alá esik. A jegybank az idei éves átlagos pénzromlást 10,8, a pénzügyminisztérium pedig 10,4 százalékra várja. A tavalyi éves infláció értéke 15,1 százalék volt.

Utoljára még ugrott egy nagyot az infláció, itt lehet a csúcs

A várakozásoknál jóval nagyobb mértékben nőtt az infláció januárban, a fogyasztói árak átlagosan 25,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi értéket – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal péntek reggeli adatközléséből. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ellenértéke emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek.