A svájci fogyasztói árak a vártnál jóval nagyobb mértékben, 3,3 százalékkal nőttek januárban éves szinten, lényegesen meghaladva a jegybanki 0-2 százalékos inflációs célt – derült ki a svájci statisztikai hivatal hétfőn közzétett adataiból.

Chocolate,And,Cocoa,Brownie,Cakes,And,Chocolate,Bar,On,Plate
Chocolate and cocoa brownie cakes and chocolate bar on plate and mini Switzerland flag plant on cake in party
Svájc infláció
Fotó: Shutterstock

Az elemzői konszenzus 2,9 százalékos inflációt várt a decemberben mért 2,8 százalék után.

A fogyasztói árak 0,6 százalékkal emelkedtek havi szinten, részben az áram és a gáz árának emelkedése miatt, de többe kerültek például a szállásdíjak, drágult a kenyér és a kávé is. Ezzel szemben a légi szállítási díjak és a kőolajtermékek, valamint a ruházati cikkek és a lábbelik árai csökkentek, az utóbbi termékcsoport esetében a szezonális kiárusítások miatt.

Az üzemanyag- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció havi szinten nem változott januárban, és 2,2 százalékkal volt magasabb 2022 januárjához képest.

Annak ellenére, hogy a tavalyi 2,8 százalékos mérték nemzetközi összehasonlításban alacsonynak számított,

Svájcban így is 1993 óta a legmagasabb volt az átlagos

A svájci jegybank a közelmúltban ismét megerősítette azt az elkötelezettségét, hogy az inflációt visszatereli a 0-2 százalékos célszintre.

Alessandro Bee, a UBS közgazdásza szerint idén az infláció 2 százalék alá süllyed, ami lehetővé teszi a jegybank számára, hogy szinten tartsa a kamatokat.

Kevesebb órát adtak el külföldön a svájciak

Az Egyesült Királyságban még népszerűek voltak a svájci órák, de az egyik legnagyobb piacon, Kínában már csökkent a forgalmuk. A karórák exportja összességében még emelkedni tudott, a többi terméktípus húzta vissza a forgalom bővülését. 2022 egészében a svájci óraexport több mint 11 százalékkal tudott bővülni.