A NATO-főtitkár norvég diplomata, Jens Stoltenberg mandátuma több hosszabbítás után az idén szeptemberben jár le. A Welt am Sonntag című német lap értesülései szerint a transzatlanti védelmi szervezet marasztalná, hiszen egy váltás kockázatokkal járhat a jelenlegi háborús környezetben. 

Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

A német lap magas rangú diplomáciai forrásoktól úgy értesült, hogy a harminc tagországot tömörítő védelmi szervezet képviselői informálisan megegyeztek abban, hogy Stoltenberg szeptember végén lejáró mandátumát 2024 áprilisáig meghosszabbítanák. Az erről szóló hivatalos bejelentést valamikor tavaszra tervezték. A tagországok között egyetértés van abban, hogy a norvég diplomata tevékenysége sikeres volt, nem szeretnék, ha a NATO-főtitkári pozíció egy ilyen kényes világpolitikai helyzetben alku tárgya lenne. A 2024-es áprilisi dátum azért is fontos, mert akkor lesz a megalapításának 75. évfordulója alkalmából rendezett csúcstalálkozó – szép búcsú lehetne.

Diplomáciai pletykák szerint – és ez nyilván része lesz a norvégot maradásra bíró alkunak – „jó esélyei” lennének a Világbank elnöki pozíciójára. David Malpass, a jelenlegi elnök mandátuma ugyanis pont jövő áprilisban jár le.

A gond csak az, hogy maga az érintett nem nagyon szeretne maradni. „Jens  Stoltenberg mandátumát már háromszor meghosszabbították, kilenc éve szolgálja az intézményt. A főtitkár megbízása az idén ősszel véget ér, s ezúttal nem áll szándékában tovább hosszabbítani” – írta a Reutersnek Oana Lungescu, Stoltenberg szóvivője. 

Ki tudja – azért a Világbank elnöki pozíciójáért cserébe hátha bevállalja még azt a pár hónapot.