Új csúcsra ért a francia bor és szeszes italok exportja tavaly, miután 11 százalékos növekedést ért el, főként az emelkedő árak hatására – közölte a termékek exportőreit tömörítő FEVS, hozzátéve, hogy a trend tartós lehet a kínai gazdaság újranyitásának köszönhetően.

francia bor
Fotó: Shutterstock

Franciaország második legnagyobb exportcikke(a repülőgépipar után) mintegy 17,2 milliárd eurót tett ki 2022-ben, 10,8 százalékkal haladva meg a 2021-es értéket. Ugyanakkor a 2021-es fagykár következtében a mennyiség 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. 

A világhírű francia pezsgők ennél jobb teljesítményt értek el, a mennyiség 8,5 százalékkal, az eladások értéke 20 százalékkal emelkedett. Két év gyors bővülést követően a legnépszerűbb francia égetett szesz, a konyak exportja értéket tekintve 9 százalékkal nőt, ám mennyiséget nézve 4 százalékkal csökkent. 

A kivitel legnagyobb része tavaly is az Egyesült Államokba irányult, 14 százalékkal növekedett, és 4,7 milliárd eurót tett ki, 

vagyis a teljes több mint negyedét. A második helyen található Nagy-Britanniába 7 százalékkal, 1,7 milliárd euróra nőtt a kivitel – írja a Reuters.

A kínai fogyasztást visszafogták a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett lezárások, míg az orosz–ukrán háború hatására lefeleződött az Oroszországba irányuló export. Azonban a szervezet szerint az orosz piac súlya a teljes exportban kicsi, a háború okozta energia- és gabonaár-emelkedés indirekt hatása volt inkább jelentős.