Az EKB tavaly júliustól kezdve összesen 3 százalékponttal emelte irányadó kamatát, és márciusra beígért további 50 bázispontot. A valutaövezetben az a történelmi léptékű monetáris szigor ellenére továbbra is 8 százalék felett áll.

Irish European Central Bank's (ECB) Chief Economist Philip Lane speaks during a conference at the Fortune Global Forum event in Paris on November 18, 2019. (Photo by ERIC PIERMONT / AFP) FRANCE-ECONOMY-BUSINESS-FORTUNE
Philip Lane, az EKB vezető közgazdásza: hat a monetáris szigor, de marad is még egy darabig.
Fotó: Eric Piermont / AFP

„Erős bizonyítékok vannak arra, hogy monetáris politika szigor már hat” – mondta Lane a Reutersnek nyilatkozva. Ugyanakkor az EKB más vezetői, például a német Isabel Schnabel és a holland Klaas Knot nemrég pont azzal kapcsolatban fejezték ki aggodalmaikat, hogy az eurozónában fenyeget a ragadós és állandósuló infláció veszélye. Lane – aki hagyományosan a lazább monetáris politika híve – ennek szellemében meg is jegyezte, hogy a kamatcsúcs elérése után addig nem kezdenek el lazítani, amíg a maginfláció nem csökken. Ennek időtartama jó néhány negyedév lehet. Piaci várakozások szerint a jelenleg 3 százalékon álló irányadó kamat az év végére 4 százalékra emelkedik, és valószínűleg itt tetőzik.

Infláció és kamatszint az eurózónában