A 10 éves német államkötvények (bund) hozama 2011 óta a legmagasabbra, 2,543 százalékra emelkedett hétfőn, míg a 30 éves kötvényeké 2014 óta a legmagasabbra, 2,517 százalékra.

Euro runs
Fotó: Frank Rumpenhorst

A kereskedők a Bloomberg szerint először hétfőn árazták, hogy az Európai Központi Bank 2024-ig meghosszabbítja kamatemelési ciklusát.

A swappiaci árazás eszerint azt mutatja, hogy az EKB 2024 februárjában akár 3,9 százalékra is emelheti betéti kamatlábát. Alig néhány héttel ezelőtt a pénzpiaci kereskedők még azt a verziót vették alapul, hogy idén júliusban, 3,5 százalékon tetőzik a ciklus.

A gyors változást egy sor erős amerikai fogyasztóiár- és növekedési adat váltotta ki, amelyeknek a hatására a kereskedők most már Európában is a magas beragadását valószínűsítik.

A Bloomberg múlt csütörtöki adatai szerint a hírügynökség által megkérdezett közgazdászok úgy vélik, az euróövezetben a maginflációs ráta februárban a rekordszintű, 5,3 százalékos szinten marad.

Mivel pedig az EKB inflációs célja továbbra is 2 százalék, a monetáris döntéshozók sem állhatnak le a kamatemelésekkel, melynek során egyébként eddig mínusz 0,5 százalékról 2,5 százalékig jutottak.

Héjaüzemmódba kényszerül az EKB

Az eurózóna irányadó kamatára vonatkozó piaci várakozások jócskán megemelkedtek, a kérdés most az, hogy a ráta eléri-e a 4 százalékot.