Elégedetlen az Európai Főügyészség román vezetőjének Bulgáriát érintő tevékenységével a szófiai sajtó, amely felrója, hogy a balkáni ország esetében csak a piszlicsáré ügyeket vizsgálja ki, miközben a nagyban űzött korrupció fölött szemet huny. Laura Codruta Kövesi annak apropóján került a Sega célkeresztjébe, hogy Bulgária – a portál megfogalmazása szerint – „Európa-bajnokká” avanzsált a korrupció terén. 

Codruta Kövesi, Laura
Nem túl türelmes a bolgár sajtó Laura Kövesivel szemben.
Fotó: Robert Ghement / MTI

Az Európai Unióban a Magnitsky-jogszabály alapján szankciók alá vont személyek toplistájának első tíz helye közül nyolcat bolgárok foglalnak el. Az egész világra kiterjedő Magnitsky-törvény alapján az amerikai hatóságok megtiltják mindazok belépését az Egyesült Államokba, akik a szankciók hatálya alatt állnak; zárolják az Amerikában fellelhető vagyonukat, beleértve tengerentúli dollárszámláikat is, és megakadályozzák, hogy amerikai cégekkel, szervezetekkel üzleteljenek.

Az Egyesült Államok 2021-ben sújtotta gazdasági szankciókkal Deljan Peevszki volt bolgár parlamenti képviselőt, Vaszil Bozskov üzletembert és Ilko Zseljazkov egykori nemzetbiztonsági tisztségviselőt, valamint az érdekeltségükbe tartozó vállalatokat. A Sega beszámolója szerint az elmúlt napokban hozzájuk „csatlakozott” további nyolc, korrupcióval vádolt személy, köztük Vladiszlav Goranov korábbi pénzügyminiszter, valamint Rumen Ovcsarov volt gazdasági és energiaügyi miniszter.

BORISZOV, Bojko
Bojko Boriszov volt miniszterelnök is patyolattisztának bizonyult a vizsgálatok során.
 Fotó: Olivier Hoslet / MTI

Goranovra tavaly márciusban csaptak le a szófiai bűnüldözők, amikor 

Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnököt is őrizetbe vették uniós forrásokkal kapcsolatos pénzügyi visszaélések gyanújával. 

A nyomozó hatóságok akkor az Európai Ügyészség 120 bulgáriai csalási ügyben indított vizsgálatával összefüggésben hajtottak végre összehangolt akciót.

A bolgár újságírók azzal vádolják a Sepsiszentgyörgyön született, Románia főügyészi posztját 2006 és 2012 között betöltő, majd a bukaresti korrupcióellenes ügyészséget 2013 és 2018 között irányító Kövesit, hogy 2019-ben kezdődött mandátuma idején eddig 

mindössze egyetlen bolgár tisztségviselőt ítéltek el, mégpedig az agráralappal összefüggésben 5000 euró kenőpénz elfogadása miatt. 

Az ítéletek egyébként amúgy is nehezen születnek az uniós korrupciós ügyekben. „Ha a képzeletbeli Magnitsky-érem egyik oldalán Bulgária főügyészének arcképe látható, aki büntetlenül megengedhette az állam kirablását, az érem másik oldalán az európai főügyész arcképe kellene legyen, aki nem vette észre, milyen korrupt tehetségek nőtték ki magukat európai földön” – állapítja meg a szófiai portál.

A Sega felrója az Európai Ügyészség vezetőjének, hogy nem indít eljárást Rumen Ovcsarov exminiszter ellen, holott az amerikai hatóságok 5 millió dolláros megvesztegetési üggyel kapcsolatban vonták a Magnitsky-törvény hatálya alá. A bolgár újságírók felidézik, hogy egy évvel ezelőtti szófiai látogatása során 

Kövesi azt mondta, hivatalához rekordszámú panasz érkezett Bulgáriából, amelyekkel kapcsolatban 120 vizsgálat indult, a korrupciós ügyek okozta kár értéke pedig egymilliárd euróra rúg. 

Azóta azonban nem születtek kézzelfogható eredmények, mindössze az 5000 eurós megvesztegetési ügyben, ezért a bolgár sajtó szerint ebben a ritmusban az európai főügyésznek 2000 évre lesz szüksége, hogy a balkáni országban dúló korrupció felgöngyölítése kapcsán hatékonyságban utolérje az amerikai hatóságokat. A Sega megfogalmazása szerint az Európai Ügyészség esetében is úgy történik, ahogy a mondás szól: vajúdnak a hegyek, és egeret szülnek.