Az Egyesült Államokban 191 ezren nyújtottak be újonnan munkanélküli-segély iránti kérelmet az elmúlt héten az előző heti 192 ezer után – közölte csütörtökön a washingtoni munkaügyi minisztérium. Elemzők ennél rosszabb adatra, 197–201 ezer közötti segélykérelemre számítottak.

USA, állásbörze,
Job seekers visit booths
Job seekers visit booths during the Spring Job Fair at the Las Vegas Convention Center Friday, April 15, 2022. (K.M. Cannon/Las Vegas Review-Journal) @KMCannonPhoto
Aki elveszíti az állását, az is hamar talál másikat.
Fotó: Las Vegas Review-Journal

A Reuters szerint az adat azt bizonyítja, hogy a munkaerőpiacon egyelőre nincs jele a bankcsődök okozta pénzpiaci felfordulásnak. Közgazdászok azonban arra számítanak, hogy lazulni fognak a munkaerőpiaci feltételek, különösen a kaliforniai Silicon Valley Bank és a New York-i Signature Bank összeomlása nyomán. 

A pénzügyi feltételek ugyanis szigorodtak, ami arra késztetheti a bankokat, hogy korlátozzák a hitelnyújtást, ez hatással lehet a háztartásokra és a kisvállalkozásokra, amelyek a munkahelyteremtés fő motorjai voltak.

A munkaügyi tárca jelentéséből az is kiderült, hogy a tartós segélykérelmek száma 14 ezerrel, 1,694 millióra emelkedett a március 11-én véget ért héten. A szám a Reuters szerint továbbra is nagyon alacsony, ami azt jelzi, hogy az elbocsátott munkavállalók könnyen találhatnak új munkát.