Nemzetközi gazdaság

Az EU és a NATO együttműködésében fokozzák a norvég gáz-és olajmezők védelmét

Az infrastruktúra szigorú megfigyelésével fokozzák a norvégiai Troll gáz- és olajfúró mező védelmét.

Egy veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb világban még fontosabb, hogy összefogjunk és biztosítsuk az ilyen kulcsfontosságú infrastruktúrák épségét a gazdaságunk, a mindennapi életünk és a biztonságunk érdekében – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, volt norvég kormányfő a norvégiai Troll gáz- és olajfúró mezőn Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével közösen tett pénteki látogatásán.

(L-R) European Commission President Ursula von der Leyen (L) and NATO chief Jens Stoltenberg (C) visit the Troll A gas platform on the North Sea, on March 17, 2023. - The Troll field contains approximately 40 percent of the total gas reserves on the Norwegian continental shelf, and constitutes the very cornerstone of Norwegian gas production. Equinor is the operating company. (Photo by / NTB / AFP) / Norway OUT
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár látogatást tesz az északi-tengeri Troll gáz- és olajfúrómezőn 2023. március 17-én. 
Fotó:  Ole Berg-Rusten/AFP

Norvégia energiainfrastruktúrája létfontosságú, ám több ezer kilométeres terjedelme miatt, amely internet- és villanyvezetékeket is magába foglal, sérülékeny is

 – mondta Stoltenberg a fúrótoronynál újságíróknak. 

Nem tudjuk ennek az intrastruktúrának minden egyes méterét megvédeni, de a megszerzett információk átadásával és az infrastuktúra szigorú megfigyelésével fokozzunk a védelmét

– hangsúlyozta a NATO-főtitkár, hozzátéve: "a terv jelenleg az, hogy több gyakorlatot tartunk, hogy így gyorsabban reagálhassunk, ha valami történik".

Ursula von der Leyen hozzátette, hogy az olajfúró védelmét az EU és a együttműködésében is tovább fokozzák: ennek érdekében a két szervezet még januárban munkacsoportot hozott létre, melynek első ülésére csütörtökön került sor. 

A Troll gázmező egymagában lefedte az EU tavalyi gázfogyasztásának 11,3 százalékát, s Norvégia napi európai gázexportjának egyharmadát teszi ki. 

A fúrótoronynál kinyert gázt csővezetékeken keresztül az ország nyugati partján lévő feldolgozóüzembe szállítják, a felhasználható gáz innen ugyancsak vezetékeken keresztül jut el Európába és Nagy-Britanniába egyaránt.

Norvégiai látogatásán a Európai Bizottság elnöke és a NATO-főtitkár Jonas Gahr Store norvég miniszterelnökkel és Anders Opedallal, a fúrótornyokat üzemeltető Equinor cég vezérigazgatójával az európai gázszállításokról, valamint a gáz- és olajmezők és az energiainfrastruktúra védelméről tárgyalt.

Az Északi Áramlat vezetékeinek szeptemberi felrobbantása óta a norvégiai kőolajtermelőt is fokozott védelemmel őrzik, melyhez a NATO szövetségesei katonai támogatással, köztük hajókkal és repülőgépekkel is hozzájárulnak. Miután az Európába irányuló orosz gázexport visszaesett, Norvégia lett az EU legnagyobb gázszállítója.

 

 

Jens Stoltenberg Norvégia energiaexport troll Ursula von der Leyen
Kapcsolódó cikkek