Az Egyesült Államok és Kanada pénteken közölte, hogy együttműködnek egy kétoldalú félvezetőgyártási folyosó létrehozása érdekében – közölte a Reuters, felhívva a figyelmet arra, hogy szinte azonos időben az International Business Machines (IBM) is bejelentette: Kanadában szándékozik terjeszkedni.

Fotó: AFP

A hír akkor érkezett, amikor a Kanadába látogató Joe Biden amerikai elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közös ígéretet tett arra, hogy együtt fognak fellépni az önkényuralmi rezsimek ellen, részben azáltal, hogy csökkentik a más országoktól való függőségüket a kritikus ásványi anyagok és félvezetők tekintetében.

A kanadai kormány 250 millió kanadai dollárt (181,94 millió dollár) fog költeni a hazai félvezetőiparra, hogy fellendítse a kutatást és fejlesztést, valamint a gyártást – áll a miniszterelnöki hivatal közleményében.

A két ország vezetői közös nyilatkozatban közölték, hogy az IBM egy egyetértési megállapodás keretében jelentős beruházást biztosít tesztelési képességek kifejlesztéséhez a (québeci) bromonti létesítményében. A közleményben nem hozták nyilvánosságra az IBM kanadai beruházásának összegét.

A Reuters emlékeztetett arra, hogy az IBM New York állam északi részén tart fenn félvezetőkkel kapcsolatos kutatási és gyártási tevékenységet. Tavaly a vállalat közölte, hogy a következő évtizedben 20 milliárd dollárt tervez befektetni az egykor a gyártás egyik erőközpontjának számító New York-i Hudson Valley régióban, hogy félvezetőket, nagyszámítógép-technológiát, mesterséges intelligenciát és kvantumszámítógépet gyártson és fejlesszen.

 Joe Biden nem egészen egy héttel Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai látogatása után utazott Kanadába.

Az egyre rámenősebb Kína miatt élesedő verseny láttán nem kétséges, miért fontos, hogy egymáshoz forduljunk egy észak-amerikai piac kiépítésében, ami mindent magában foglal a félvezetőktől a napelemekig

– mondta Justin Trudeau.

Joe Biden bejelentette: 50 millió dollárt (18 milliárd forint) fordítanak arra, hogy több amerikai és kanadai vállalatot vonjanak be félvezetők gyártásába. A felek arról is megállapodtak, hogy a két ország energetikai szakértőkből álló bizottságot hoz létre, amely a tiszta energiaforrásokra összpontosít, és ígéretet tettek, hogy közösen dolgoznak a modern technológiákhoz szükséges kulcsfontosságú ásványok észak-amerikai ellátási láncának létrehozásában.

A két vezető a találkozót megelőzően már megállapodott az illegális bevándorlás megállításáról a közös amerikai–kanadai határon. Kanada a megállapodás részeként vállalta, hogy befogad 1500, az amerikai kontinensről érkezett bevándorlót.