Az Egyesült Államok kormánya tiszteletben tartja Honduras döntését a latin-amerikai ország és Kína közötti diplomáciai kapcsolatok felvételéről – jelentette ki Enrique Reina hondurasi külügyminiszter helyi idő szerint hétfőn, amerikai tisztségviselőkkel folytatott egyeztetését követően.

China,Flag,And,Honduras,Flag,On,Cloudy,Sky.,Waving,In
Kína, Honduras
Az USA rossz szemmel nézi, de tiszteletben tartja Kína és Honduras közeledését.
Fotó: Shutterstock

A megbeszélésen Xiaomara Castro hondurasi elnök mellett részt vett Chris Dodd, az Egyesült Államok amerikai ügyekért felelős elnöki tanácsadója. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a megbeszélésen Castro a döntést egy szuverén ország elhatározásának nevezte, amelyet így tiszteletben kell tartani.

Reina elmondta, hogy a Pekinggel létesített diplomáciai kapcsolatokkal Honduras kínai befektetők érkezésére is számít, jóllehet továbbra is fenn kívánja tartani a kapcsolatokat – bár csupán kereskedelmi szinten – Tajvannal.

Castro a múlt héten jelentette be, hogy Tegucigalpa diplomáciai kapcsolatokat létesít Pekinggel. Mind ez idáig Honduras egyike volt azon 14 országnak, amely Tajvan önállóságát elismerte.

A latin-amerikai országok közül 2016 óta Panama, Salvador, legutóbb pedig Nicaragua döntött a Pekinggel való kapcsolatfelvétel mellett.

Tajpej a bejelentést követően figyelmeztette a hondurasi vezetést, ne essen Kína csapdájába, és ne tegye tönkre a szigetet, valamint Hondurast összefűző jó viszonyt.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Kína húzhatja ki a slamasztikából a fizetésképtelen afrikai államot

Ghána decemberben vált fizetésképtelenné, az IMF-től azonban csak akkor kap pénzt, ha előbb megegyezik külföldi hitelezőivel.