Ken Ofori-Atta, Ghána pénzügyminisztere szerdán Pekingbe utazik, hogy kínai tisztviselőkkel tárgyaljon az ország adósságának átütemezéséről, ami egy hárommilliárdos IMF-hitel alapfeltétele lenne – írta a Reuters.

Accra,,Ghana,-,March,18:,Traffic,On,Road,In,Accra,
Fotó: Sura Nualpradid / Shutterstock

Miután március elején kínai küldöttség látogatott Ghánába, hogy előkészítsék a tárgyalásokat, most a pénzügyminiszteren a sor, hogy megpróbáljon előnyös feltételeket kiharcolni országa számára. Ez nem lesz könnyű, hiszen Kína az ország egyik legnagyobb és „legkukacosabb” hitelezője, közel 1,7 milliárd dollár értékű kihelyezéssel, így ez a megegyezés kulcsfontosságú lehet Ghána gazdasága számára.

A tárgyalások várhatóan arra összpontosítanak majd, hogyan lehetne csökkenteni Ghána adósságterheit, valamint további finanszírozási biztosítékokat szerezni az ország gazdaságának talpra állításához.

Az afrikai ország az utóbbi évek egyik legsúlyosabb gazdasági válságával küzd, az államkassza pedig szinte teljesen kiürült. A kormánynak emiatt decemberben a Nemzeti Valutaalappal (IMF) kellett megállapodnia egy hárommilliárdos hitelről, azonban a program aláírásának az a feltétele, hogy Ghána hitelezőinek finanszírozási garanciát kell nyújtaniuk.

Tavaly decemberben az ország kénytelen volt felfüggeszteni külső adósságainak esedékes törlesztését, miután gyakorlatilag fizetésképtelenné vált, és nem Kína az egyetlen, akivel áttörést kell elérnie, mellette több nemzetközi magánkötvény-kibocsátóval is meg kell egyeznie.

Ghána a hazai adósságait már képes volt átütemezni, és több gazdasági tervet is előkészítettek, hogy az IMF-hitel segítségével kimásszanak a pácból. Kína a tárgyalások során viszont előnyös helyzetben lesz, ezt pedig valószínűleg megpróbálja majd arra használni, hogy megnövelje befolyását az afrikai országban.