A fiatalok számára már-már elérhetetlenné váló lakásvásárlás tavaly fontos politikai témává lépett elő Lengyelországban, a kormány pedig az őszi választások előtt megpróbálja lábra állítani az ingatlanpiacot a kamatplafon bevezetésével – írta a Bloomberg.

ingatlanvétel, alku
Fotó: Shutterstock

A lengyel kormány jóváhagyta azt a jelzáloghitel-támogatási tervet, amelynek célja az ország gyengélkedő lakáspiacának fellendítése még a közelgő választások előtt.

A várhatóan júliusban hatályba lévő szabályozás az első lakást vásárlók számára a futamidejének első tíz évében az éves kamatot 2 százalékon rögzítené.

Lengyelország a 2021-ben indult kamatemelési ciklus keretében a nulla közeli szintről 6,75 százalékra emelte az irányadó kamatot, hogy felvegye a harcot az elszabadult inflációval, az ezt lekövető jelzáloghitel-kamatok jelenleg 9 százalék felett járnak. A kormány kamatfixálási terve emiatt rengeteg, ingatlanvásárlást tervező fiatal számára áldást – és olcsó szavazatot – jelentene.

A lengyel lakáshitelek átlagos kamata
 

A megfizethető lakáshoz jutás az utóbbi egy évben központi politikai témává vált, miután az új jelzáloghitelek folyósítása 2022-ben a felére esett vissza, ezzel párhuzamosan pedig fontos építkezési projektek is leálltak. A legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform válaszul kamatmentes, államilag támogatott lakáshiteleket követelt.

A kamattámogatás költségét a következő tíz évben 11,3 milliárd zlotyra, azaz 2,6 milliárd dollárra becsülik. A törvénytervezetet a parlamentnek is el kell fogadnia, hatálybalépéséhez pedig szükség van az elnök aláírására is.

A kormány korábban azzal próbálta meg enyhíteni a háztartások terheit, hogy egyes esetekben haladékot adott a törlesztőrészletek fizetésére, ezzel viszont a bankoknak közel 3 milliárd dollár veszteséget okozott. Ez a jelzáloghitel-moratórium várhatóan meg lesz hosszabbítva, elemzők szerint valószínűleg még 2023 után is érvényben marad.