Megsebesült az azerbajdzsáni Állami Határőrszolgálat egyik tisztje, amikor Örményország területéről ágyúzták az ország határőrségét – számolt be róla hétfőn az Állami Határőrszolgálat sajtószolgálata.

An Armenian soldier stands guard a checkpoint of the demarcation line on the road to Kalbajar near the village of Charektar on November 25, 2020. - Azerbaijan said on November 25 its forces had entered the Kalbajar district, the second of three to be handed back by Armenia as part of a deal that ended weeks of fighting over Nagorno-Karabakh. The defence ministry in Baku said in a statement that "units of the Azerbaijani army entered the Kalbajar region on November 25" under the deal signed earlier this month by Armenia, Azerbaijan and Russia. (Photo by Karen MINASYAN / AFP)
azeri, örmény
Határőrségük ágyúzásával vádolja az örményeket az azeri hadsereg.
Fotó: Karen Minasyan / AFP

A TASZSZ orosz hírügynökség által idézett közlemény szerint március 20-án, helyi idő szerint hajnali 2 óra 50 perckor az Azerbajdzsán és Örményország határán található Zangilan körzetben az örmény fegyveres erők egységei Nerkin Hand település irányában lévő állásokból lőtték az azerbajdzsáni határőrség Agbasjurd településen állomásozó egységeit. A támadás következtében Ramin Manafov őrmester súlyos sérüléseket szenvedett.

A jelentés kitért arra is, hogy az eset után a katonát meg kellett műteni, és a sikeres beavatkozást követően már nincs életveszélyben.

 

Az örmény védelmi minisztérium is kiadott egy közleményt, amelyben cáfolták az azeri kommüniké állításait.

 

Az azerbajdzsáni Állami Határszolgálat dezinformációt terjesztett, azt állítva, hogy Örményország fegyveres erői tüzet nyitottak az örmény–azerbajdzsáni határövezet délkeleti részén található azerbajdzsáni harci állásokra – írja az örmény közlemény.

Az örmény erők az 1990-es évek elején kitört háborúban foglalták el Hegyi-Karabahot, 2020 őszén egy hathetes konfliktus során Azerbajdzsán jelentős területeket foglalt vissza. A konfliktus orosz közvetítésre tűzszünettel végződött, és orosz békefenntartókat vezényeltek a térségbe.

Azóta llham Aliyev azeri elnök és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök többször is találkozott a konfliktus megoldása érdekében, azonban a szórványos erőszak megakadályozta a békére irányuló erőfeszítéseket.

Tovább mélyül az azeri–örmény konfliktus, többen meghaltak egy lövöldözésben

Hegyi-Karabah több mint harminc éve puskaporos hordó. A többségében örmények lakta azerbajdzsáni beékelődés ellenőrzéséért két háborút is vívtak a Szovjetunió felbomlása óta.