A vártnál nagyobb tempóban emelkedtek februárban a bérek a lengyel vállalati szektorban, miközben a foglalkoztatás csökkent – derült ki a varsói statisztikai hivatal hétfőn közzétett adataiból.

HBO The Last Of Us Billboard In Warsaw HBO's 'The Last of Us' TV series huge advertising banner is seen in the city center in Warsaw, Poland on January 19, 2023. The show is an American post-apocalyptic drama television series created by Craig Mazin and based on the 2013 video game. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A hivatal szerint a növekedést az éves bónuszok, jutalmak, inflációs prémiumok, béremelések és a nyugdíjazással járó végkielégítések okozták, a legnagyobb bérnövekedést a bányaiparban és a közműszolgáltatóknál regisztrálták.

A lengyel vállalati szektorban az átlagbér a múlt hónapban 13,6 százalékkal emelkedett éves szinten, és először haladta meg a 7000 zlotyt (590 ezer forint).

Reálértéken azonban az átlagbér 4,1 százalékkal csökkent, mivel a lengyel a múlt hónapban 18,4 százalék volt éves szinten – mondta a Reutersnek Monika Kurtek, a Bank Pocztowy vezető közgazdásza.

Úgy tűnik, hogy a vállalatok egyidejűleg hajtanak végre létszámcsökkentést és béremeléseket, és ez a helyzet még néhány hónapig fennmaradhat 

– tette hozzá.
Más elemzők a béremelések egyik okaként a januári drasztikus, közel 16 százalékos, emelését jelölték meg, amely így elérte a havi 3490 zlotyt (295 ezer forint). A minimálbért júliusban 3600 zlotyra emelik.

Az idei év első hónapjai azt mutatják, hogy a vállalatok a foglalkoztatás lefaragásával alkalmazkodnak a gazdasági lassuláshoz, míg a minimálbér nagymértékű megemelése megtolta az átlagbért is

– írták az ING elemzői.
„Meglátjuk, mi történik a következő hónapokban, de a februári foglalkoztatási visszaesés nyugtalanítóan magas” – tették hozzá.

Havi szinten egyébként a vállalati foglalkoztatás 0,1 százalékkal csökkent, míg éves szinten 0,8 százalékkal nőtt.

Meglepte viszont az enyhe növekedésre számító elemzőket az ipari termelés februári visszaesése, ami a Bank Pocztowy szerint 2020 májusa óta először fordult elő, és a lengyel gazdaság egyértelmű lassulására utal.

Lengyelország szép csendben Európa legütőképesebb hadseregét építi fel

A cél az orosz birodalmi álmokkal szembeni védelem, ehhez tankok, rakétavetők és vadászgépek is kellenek.