Franciaországban nyolcadik alkalommal tiltakoznak utcai felvonulásokkal és sztrájkokkal szerdán a kormány nyugdíjreformja ellen – közölte az MTI.

PARIS, FRANCE - MARCH 14: Piled up rubbish bags are left on the street in front of to Eiffel Tower, during the garbage collectors' strike on March 14, 2023 in Paris, France. On the ninth day of the garbage collectors' strike against the pension reform, garbage cans are piling up in Paris, dozens of filled garbage bags are piled up in the middle of the street. On tuesday, the town hall of Paris counted more than 5,600 tons of uncollected waste.  )
Szemétben úszik Párizs, miután a hulladékszállítók napok óta sztrájkolnak.
Fotó: Edward Berthelot / Getty Images

Több mint egy hete kezdődött a stratégiai szektorok gördülő sztrájkja, amely elsősorban az olajfinomítókban és a hulladékszállításban érezteti a hatását. A belügyminisztérium a szerdai utcai megmozdulásokon 650 ezer és 850 ezer közötti tüntetőre számít mintegy kétszáz városban.

A vasúti közlekedésben és a tömegközlekedésben már egyre kevesebben tették le a munkát. A párizsi metrók és buszok többsége normál menetrendben közlekedik, a vonatok harmada indult el szerdán.

A párizsi utcákon mintegy hétezer tonna szemét halmozódott fel, de több nyugat-franciaországi nagyvárosban, Rennes-ben, Le Havre-ban és Nantes-ban is szeméthegyek borítják az utcákat a hulladékszállítók kilencedik napja tartó sztrájkja miatt.

Az egészségügyi veszélyekre hivatkozva Gérald Darmanin belügyminiszter kezdeményezte a párizsi önkormányzat felszólítását arra, hogy kötelezze a köztisztasági vállalat dolgozóinak egy részét a munkafelvételre. Erre a munkaügyi törvény vészhelyzetben lehetőséget biztosít. A BFM hírtelevízió szerint a tárcavezető személyesen felhívta kedd este 

Anne Hidalgo párizsi polgármestert, aki azzal vágott vissza, hogy nem az ő, hanem az állam feladata a hulladékszállítók „lefoglalása”. Jelezte a belügyminiszternek, hogy ő semmiképpen nem kötelezi munkafelvételre az alkalmazottakat, továbbá azt tanácsolta a kormánynak, hogy folytasson inkább párbeszédet a sztrájkolókkal az erő alkalmazása helyett.

Eközben a hulladékszállítók bejelentették, hogy március 20-ig meghosszabbítják a sztrájkjukat.

A korábbi tiltakozónapokat kísérő tömegrendezvényeken több mint egymillióan vonultak utcára országszerte, a hatóságok és a szervezők szerint is rekordot döntött a részvétel a hatodik tiltakozónapon. A rendőrség tájékoztatása szerint akkor 1,28 millióan, a CGT szakszervezet szerint 3,5 millióan tüntettek több mint kétszáz városban. A hetedik napon, szombaton azonban már csökkenő volt a részvétel, a belügyminisztérium adatai szerint akkor 368 ezren tiltakoztak.

A felmérések azt mutatják, hogy a franciák 70 százaléka támogatja a tiltakozást a 62-ről 64 évre emelése ellen, és 60 százalékuk egyetért a stratégiai szektorok sztrájkjával is.

A kormány tervei szerint a parlament két házának vegyes bizottssága, ahol az államfő pártja és a reformot támogató jobboldali ellenzék többségben van, szerda estig véglegesíti a reform szövegét, amelyről csütörtökön szavazhat először a szenátus, délután pedig az alsóház, a nemzetgyűlés. Az utóbbi szervezetben bizonytalan a szavazás kimenetele, miután a kormánypárt kisebbségben van.

Emmanuel Macron pénteken nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a kormány életbe lépteti az alkotmány 49.3-as cikkét, amely szerint mégsem bocsátja parlamenti végszavazásra a reformot. A jogszabály szerint egy tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, ha a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és ezt követően 24 órán belül egy bizalmatlansági indítvány nem mozdítja el a kormányt. A kormány ezt a megoldást használta ősszel a költségvetés elfogadásához is – emlékeztetett az MTI.