A fény városa kezdi elveszíteni a csillogását, több millió tonna rothadó szemét halmozódott fel ugyanis Párizs utcáin. A köztisztasági alkalmazottak kilencedik napja sztrájkolnak tiltakozásul a nyugdíjreform ellen, amely egyebek között két évvel emeli a nyugdíjkorhatárt.

Garbage piles up in Paris as collectors go on strike PARIS, FRANCE - MARCH 13: Garbage cans overflowing with trash on the streets as collectors go on strike in Paris, France on March 13, 2023. Garbage collectors have joined the massive strikes throughout France against pension reform plans. (Photo by Mustafa Yalcin/Anadolu Agency via Getty Images)
Halomban áll a szemét Párizs utcáin.
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images

Az AP tudósítása szerint hétfőre több mint 5600 tonna hulladék halmozódott fel a fővárosban. Kedd reggelre valamennyi eltűnt belőle, mert a BFMTV beszámolója szerint magáncégek begyűjtötték a szemét egy részét. Bár más francia városokban is hasonló a helyzet, a párizsi szemét vált a sztrájkolók elégedetlenségének emblémájává. A szemétszállítók mellett ráadásul beszüntették a munkát az utcaseprők és a csatorna-karbantartók is, a bűz lassan kezd elviselhetetlenné válni.
„Rosszul vagyok tőle – idézett az amerikai hírügynökség egy párizsit. – Mindenhol szemeteskukák, kifolyik belőlük a szemét. Alig lehet elmenni mellettük” – folytatta a panaszkodást, de hozzátette, hogy 

Emmanuel Macron elnöknek csak vissza kellene vonnia a törvényjavaslatot, és „Párizs három nap alatt ismét tiszta lenne”.

A parlament felsőháza, a szenátus azonban első olvasatban szombaton már megszavazta a reformot, amelyet a két ház közös bizottsága szerdán vizsgál felül, majd végső jóváhagyásra visszakerül a törvényhozók elé, akik csütörtökön szavaznak róla. Bár egyelőre nem tudni, hogy az alsóházban lesz-e Macronnak elég támogatása az elfogadásához, az elnök anélkül is keresztülviheti az akaratát.

A trash can overflows on the sidewalk and into the street
MARSEILLE, FRANCE -A trash can overflows on the sidewalk and into the street during the strike.Marseille garbage collectors are on strike against the civil service transformation law which makes 35 hours of work per week compulsory for all civil servants (Photo by Gerard Bottino/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
A helyzet nem jobb más városokban, például Marseille-ben sem.
Fotó: Getty Images

„Macron úr azt akarja, hogy belehaljunk a munkába” – értékelte a 64 évre emelésének tervét Frederic Aubisse csatornamunkás, a sztrájk egyik fő szervezőjének, a CGT szakszervezetnek az egyik képviselője. Az érdekképviseletek szerdán tartják a nyolcadik országos tiltakozó megmozdulást január óta és a harmadikat az elmúlt kilenc napban – az akciót a közös bizottság ülésére időzítették.
A tiltakozást azonban azután is folytatni fogják, ha esetleg elfogadják a törvényt. 

Semmi sincs kőbe vésve

– hangsúlyozta Aubisse, aki emlékeztetett arra, hogy 2006-ban Dominique de Villepin akkori kormányfő a hatalmas tiltakozások ellenére elfogadtatott egy népszerűtlen törvényt a fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére, ami politikai válsághoz vezetett, és hónapokkal később a kabinet le is mondott róla.
„Ugyanez fog történni, ha megszavazzák a nyugdíjreformot, ez biztos” – állítja a szakszervezeti vezető.