Hszi Csin-ping kínai elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg telefonbeszélgetést folytatott kölcsönös érdeklődésre számot tartó témákról, köztük a Szaúd-Arábia és Irán közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításának folytatásáról – jelentette a CCTV kínai állami televízió kedden. A beszámolók szerint mindkét részről méltatták a két ország stratégiai együttműködésének fontosságát.

China's Standing Committee Members Of The 20th CPC Cent ral Committee Meet With Press BEIJING, CHINA - OCTOBER 23: Chinese President Xi Jinping speaks at the podium during the meeting between members of the standing committee of the Political Bureau of the 20th CPC Central Committee and Chinese and foreign journalists at The Great Hall of People on October 23, 2022 in Beijing, China. China's ruling Communist Party today revealed the new Politburo Standing Committee after its 20th congress. (Photo by Lintao Zhang/Getty Images)
Kína Szaúd-Arábia
Hszi Csin-ping kínai elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg számos fontos kérdésben egyeztetett telefonon.
Fotó: Getty Images

Hszi elmondta, hogy a jövőben kölcsönösen támogatni fogják egymás alapvető céljait, és még több erőfeszítést tesznek a béke és a stabilitás biztosítására a Közel-Keleten.

A két ország tavaly decemberben stratégiai partnerségi és egyetértési megállapodást is kötött, a héten pedig a Saudi Aramco egy több milliárd dollár értékű olajfinomító megépítéséről állapodott meg kínai cégekkel.

Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös, aki egyben Szaúd-Arábia miniszterelnöke is, méltatta Irán és a szaúdi királyság közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításáért tett kínai erőfeszítéseket – közölte a szaúdi SPA állami hírügynökség.

A kínai elnök közreműködésének eredményeként

március elején Kína, Szaúd-Arábia és Irán Pekingben háromoldalú nyilatkozatban tudatta a világgal: Rijád és Teherán helyreállítja diplomáciai kapcsolatait, és két hónapon belül nagykövetséget nyit egymás országában.

A felek emellett hangsúlyozták egymás szuverenitásának tiszteletben tartását és tartózkodásukat a belügyekbe való beavatkozástól. Megegyeztek abban is, hogy a diplomáciai kapcsolataik helyreállítását célzó pekingi megállapodás értelmében legkésőbb április 20-ig tárgyalóasztalhoz ülnek.

A síita többségű Irán és a szunnita Szaúd-Arábia között azt követően szűntek meg a diplomáciai kapcsolatok, hogy 2016-ban szélsőségesek megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét. Ezt követően Rijád az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) iráni diplomatáit is kiutasította. A két ország több, a térségben zajló konfliktusban – egyebek között a jemeni és a szíriai polgárháborúban – szemben álló feleket támogat.

Felpörgött Kína befektetési kedve

Kína külföldre irányuló, nem pénzügyi közvetlen befektetése emelkedett 2023 első két hónapjában.