Több mint 1,8 millió fel nem robbant aknától és egyéb robbanószerkezettől tisztították meg Laoszt 1996 óta – tette közzé a laoszi kormány. A fővárosban, Vientiánban a 18. nemzetközi aknamentesítési nap alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón elhangzott adatokról a Hszinhua kínai hírügynökség számolt be csütörtökön.

Laosz, Laos, Flag, Waving,With,Clouds,Sky,Background
Fotó: Shutterstock

Padeumfon Szonthani munkaügyi és jóléti miniszterhelyettes elmondta, hogy csaknem 80 ezer hektárt tisztítottak meg a robbanószerkezetektől, így biztonságosabbá tették a mezőgazdasági művelést, valamint területeket szabadítottak fel fejlesztésre.

 

Az eltávolított robbanószerkezetek közül több mint egymillió volt kazettás, több mint négyezer nagy méretű bomba, 2400 akna, emellett több mint 700 ezer egyéb lőszert is találtak

 

– hangzott el a laoszi állami televízióban szerdán.

Csaknem háromezer emberen segítettek, akik aknabalesetben sérültek meg, több mint négyezer falu lakóinak hívták fel a figyelmét az aknák jelentette veszélyre a jelentés szerint.

Laosz lakosainak számát tekintve a világ legsúlyosabban bombázott országa, több mint kétmillió tonna robbanószert dobtak az országra 1964 és 1973 között, ennek 30 százaléka nem robbant fel. Becslések szerint 80 millió robbanószerkezet maradt elszórva a délkelet-ázsiai országban.

ASEAN: messze még az ötpontos konszenzus elérése

Az ASEAN külügyminiszterei erőszakmentességre és párbeszédre szólították fel Mianmart.