Erőszakmentességre és párbeszédre szólították fel Mianmart szombaton a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei az indonéziai fővárosban, Jakartában.
 

Fotó: MTI / EPA / Mast Irham

A találkozó zárónyilatkozatában a résztvevők hangoztatták, hogy jelentős előrelépés szükséges az ötpontos konszenzus végrehajtása terén, hogy folytatni lehessen a mianmari nemzeti párbeszéd felé vezető utat. Kiemelték, a párbeszéd a helyzet békés megoldásának kulcsa.
 

Az ötpontos konszenzusról 2021-ben állapodtak meg az ASEAN vezetői. Ezek között szerepel a civilek elleni erőszak felfüggesztése és a párbeszéd megindítása minden érintettel a békés megoldás érdekében.
 

A dokumentumban kitértek arra, hogy minden érdekelt félnek kedvező környezetet kell teremtenie a befogadó nemzeti párbeszédhez az erőszak megszüntetésével és a humanitárius segélyek időbeni és akadálytalan eljuttatásának biztosításával.


A tanácskozáson egyetértés alakult ki abban, hogy az ASEAN tagjai elmélyítik a gazdasági integrációt és megerősítik az ellátási láncok összekapcsolhatóságát, hogy ellensúlyozzák az energiát és a pénzügyi stabilitást befolyásoló geopolitikai feszültségek kedvezőtlen hatását.
Joko Widodo indonéz elnök, aki pénteken találkozott az ASEAN külügyminisztereivel, azt mondta, hogy a szövetség nem lehet mások érdekeinek közvetítője. Beszéde során többször is független külpolitikát szorgalmazott.
A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét 1967-ben alapították, és ma 10 országot egyesít: Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam.