A tudás alapvető eleme az orvoslásnak, de ehhez nem kell feltétlenül embernek lenni, és ennek a gondolatmenetnek a mentén a feladatot akár a mesterséges intelligencia is magára vállalhatja. Mindez nem ötletelés, az Egyesült Államokban már tesztelik is.

Chatgpt,With,Ai,Or,Artificial,Intelligence,Technology.,Patient,Using,A ChatGPT with AI or Artificial Intelligence technology. patient using a smartphone to medical chat with intelligent artificial intelligence. Futuristic technology. automate chatbot
Fotó: Shutterstock

Kaliforniában és Wisconsinban egy pilotprogram keretében az OpenAI kifejlesztette mesterséges intelligencia, a GPT olvassa a páciensek orvosuknak küldött leveleit, és válaszol is rá. A három különálló egészségügyi hálózatban ebben a hónapban indult programban azt vizsgálják, megtakarítható-e ezzel idő az egészségügyi személyzet számára – írta a Wall Street Journal.

Marlene Millenn orvos, aki már egy hete teszteli a GPT-t, a lapnak azt mondta: ő és munkatársai eddig azt tapasztalták, hogy a mesterséges intelligencia válaszait erősen szerkeszteni kell. A robot emberi vonásokat is igyekszik hozzátenni a beszélgetésekhez, például amikor egy beteg említi, hogy utazásról tért vissza, a bot megkérdezi tőle, hogy utazott.

Az első adatok alapján a mesterséges intelligencia hozzáadott értéket teremt, amikor ezt a feladatot látja el. A Jama Internal Medicine egy tanulmányt közölt arról, hogy egy orvoscsoport értékelései szerint – akik nem tudták, hogy emberi vagy gépi levelezést látnak – a bot az online kérdések megválaszolásában jobban teljesített, mint az ember.

Ha lenne szándék a botok alkalmazására az egészségügyben, nem tudni, milyen mértékben tudnák elnyerni a betegek bizalmát, hiszen rengeteg hír szól a mesterséges intelligencia megbízhatatlanságáról, tévedéseiről és a hozzá kötődő jogi kihívásokról. Még arról is volt információ, hogy sok vizet fogyaszt. Ez nem akadályozza meg a vállalatokat abban, hogy tovább fejlesszék, és újabb meg újabb területeken alkamazzák a mesterséges intelligenciát.

A mesterséges intelligenciára építi a jövőt a Microsoft

Az elemzői konszenzusnál magasabb bevételt és profitot jelentett a redmondi óriás, szárnyalnak a vállalat részvényei.