A világszerte több milliárd felhasználó által használt ChatGPT mesterséges intelligencia chatbot működtetéséhez szükséges adatközpontok vízfogyasztása rendkívül jelentős – derült ki egy friss tanulmányból.

Conceptually,,Chatgpt(chat,Gpt),Is,An,Ai,Chatbot,Or,Artificial,Intelligence
Fotó: Shutterstock

A ChatGPT mesterséges intelligencia (MI) program azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy képes gyors és átfogó válaszokat generálni a legkülönbözőbb kérdésekre, és több mint 100 millió havi felhasználójával a történelem leggyorsabban növekvő alkalmazásává nőtte ki magát. A szakértők szerint mindez a chatbot hatalmas mennyiségű vízfogyasztásának árán valósulhatott meg.

A mesterséges intelligencia modell 20–50 kérdés megválaszolásához félliternyi vizet használ fel 

– áll a tanulmányban.

A kutatásban megvizsgálták, hogy mennyi víz szükséges az adatközpontok szervereinek áramellátásához és az AI-modellek futtatásához szükséges szerverek hűtéséhez – írja a Business Today. A tudósok ezt egy olyan példán keresztül mutatták be, hogy kizárólag a GPT-3-modell kifejlesztésére 700 ezer liter vizet használt fel a Microsoft, ami 370 BMW autó előállításához elegendő energiának felel meg.

A kutatók azt kérik a mesterséges intelligenciamodelleket fejlesztő vállalatoktól, hogy vállaljanak társadalmi felelősséget és foglalkozzanak a vízfelhasználási problémával.

 

 

A mesterséges intelligenciamodelleknek példát statuálniuk azzal, hogy csökkentik a vízfogyasztásukat a globális vízhiány okozta kihívások közepette

 

– írták a tudósok a tanulmányban.

Bár egy félliter palack víz nem tűnik túl jelentősnek, az összesített összesített vízfogyasztás még mindig rendkívül nagy, figyelembe véve, hogy több milliárdan használják a ChatGPT-t – közölték. A kutatók arra is utaltak, hogy ezek a számok „többszörösére” nőhetnek a nemrég bemutatott, nagyobb modellmérettel rendelkező GPT-4 MI rendszer esetében.

Így vetne véget az ukrajnai háborúnak a ChatGPT: levelet írt a program Putyinnak és Zelenszkijnek is

A Berliner Zeitung fogott az érdekes kísérletbe, a végeredmény azonban mindenkit meglepett.