Újabb hajmeresztő esetet produkált a mesterséges intelligencia (MI) forradalma, amely egyre hevesebb politikai vitákhoz vezet, nem véletlenül. A robot a friss tanulság szerint arra is képes, hogy embereket vádoljon meg teljesen légből kapott információk alapján. Az aggodalmat az sem csillapítja, ha az ilyen súlyos következményekkel járó tévedések kiindulópontja valamely emberi hiba: az MI az emberi tudásra és vélekedésre épít, és a hibát képes tovább fokozni, sőt akár létrehozni.

Artificial,Intelligence,Judge,And,Scales,Of,Justice,Hologram.,Concept,Of
Artificial intelligence judge and scales of justice hologram. Concept of internet law, judgment, modern court, judiciary on the internet. 3D render, 3D illustration
Fotó: Marko Aljakszandr / Shutterstock

Alighanem az amerikai The Washington Postnál is kiakadtak, amikor olyan malőr jutott a tudomásukra, amelynek során a gép egy hamis cikkükre hivatkozott.

A történet a következő: egy kaliforniai jogász listát kért a nagy hírnévre szert tett ChatGPT bottól olyan kollégákról, akik szexuális zaklatási ügybe keveredtek, és egy Jonathan Turley nevű jogászprofesszor a múlt héten e-mailben értesítést kapott arról, hogy szerepel a listán. 

Az állítás szerint egy alaszkai osztálykiránduláson Turley szexuális tartalmú megjegyzésekkel közeledett egy diákhoz, és a fizikai érintkezéssel is próbálkozott. Az információ forrásaként a robot egy 2018 márciusában a The Washington Postban megjelent cikket jelölt meg. Csakhogy ilyen cikk nem létezett, nem volt alaszkai kirándulás sem, és Turleyt sohasem vádolták zaklatással.    

A Post, miután az eset kiderült, megszólaltatta magát Turley-t is, akinek rendszeres médiaszereplőként volt már tapasztalata abban, hogy kiigazítást kérjen szerkesztőségektől – ebben az esetben azonban tanácstalan volt, kihez is fordulhatna.

Elég hátborzongató volt. Az effajta vádak hihetetlenül károsak

– mondta.

Fotó: Bonnie Cash

Mesterséges intelligenciát már korábban is elterjedten alkalmaztak sok területen, a fejlesztések azonban most léptek abba a szakaszba, amikor áthatják a nagyon széles körben használt világhálót. Nem véletlen, hogy a hasonló problémás esetek nagy port vernek fel, sőt egyre fűtöttebb politikai vitákhoz vezetnek.

Ijedelmet kelt a robot: Olaszország után mások is betiltanák a ChatGPT-t

Az OpenAI áttörései felhívták a figyelmet arra, hogy nincsenek törvények, amelyek korlátoznák a mesterséges intelligenciákat.

Hasonló, csak ezúttal egy politikust érintő esetre derült fény Ausztráliában, ahol egy polgármester perrel fenyegeti a ChatGPT-t létrehozó OpenAI-t, ha az nem javítja ki a csetrobot hamis állításait, melyek szerint börtönben ült egy vesztegetési ügyben.

„A mesterséges intelligencia esetében nagyon csábító a gondolat, hogy mindentudónak higgyük, és nagyon nehéz különbséget tenni az általa prezentált tények és a hamis állítások között” – nyilatkozta a Postnak Kate Crawford, a Dél-kaliforniai Egyetem professzora, aki egyben a Microsoft egyik vezető kutatója is. 

Az OpenAI szóvivője, Niko Felix közleményben reagált.

Amikor a felhasználók bejelentkeznek a ChatGPT-be, igyekszünk minél átláthatóbbak lenni azt illetően, hogy nem mindig ad pontos választ. A ténybeli pontosság javítása jelentős igyekezetünk, és előrehaladást is érünk el ebben

– írta.