A Microsoft a vártnál erősebb első negyedéves üzleti adatokat közölt: bevétel és nyereség terén is felülmúlta az elemzők várakozásait, főként a felhőalapú számítási részlegük dinamikus növekedésének köszönhetően. A redmondi óriásvállalat 2,45 dolláros egy részvényre jutó nyereséget (EPS) ért el, ami jócskán meghaladja az elemzői konszenzusban szereplő 2,23 dolláros adatot. A Microsoft bevétele 7 százalékkal, 52,9 milliárd dollárra nőtt az első negyedévben, közel kétmilliárddal múlva felül a várt 51,02 milliárdot.

Microsoft - ChatGPT 4 Illustration
Fotó: NurPhoto via AFP

A cég bevételeinek legnagyobb része továbbra is szoftvereladásból és felhőalapú szolgáltatásokból származik, a mesterséges intelligencia szerepe ugyanakkor már látványosan meglátszik: 

azzal, hogy a ChatGPT képességeit beépítették a Bing keresőjükbe, 100 millió feletti napi aktív felhasználószámot értek el.

A felhőalapú szolgáltatásokkal foglalkozó ágazatuk, az Azure 27 százalékos növekedést könyvelt el a negyedévben. A Windows operációs rendszer értékesítésében várt visszaesés is tompább lett, mint azt az elemzők előzetesen elképzelték: a vállalat 13,3 milliárd dolláros bevételre tett szert ebből a forrásból, 1,1 milliárddal múlva felül a konszenzust. A produktivitási szegmens – amely magában foglalja az Office szoftvercsomagot és a LinkedIn közösségimédia-felület reklámbevételeit – 17,5 milliárd dolláros bevételt hozott.

Év eleje óta 18 százalékot emelkedett a frankfurti, 15-öt az amerikai jegyzés.

Az eredmények ismertetését követően a vállalat részvényárfolyama hatalmas raliba fogott, hét százalék feletti pluszt könyvelt el a frankfurti tőzsdén, míg az amerikai jegyzés a kereskedés utáni órákban nyolc százalék feletti emelkedést élt meg.

A mesterséges intelligencia jelentősége dinamikusan növekszik

A nyers adatok ismertetése mellett mind a Microsoft, mind a Google anyavállalata, az Alphabet gyorsjelentését kisérő eseményen a mesterséges intelligencia jövőbeli felhasználási lehetőségeit fejtegették a vállalatok vezetői. A redmondi cég vezérigazgatója, Satya Nadella kiemelte:

A világ legfejlettebb mesterségesintelligencia-modelljei a világ leguniverzálisabb felhasználói felületével – a természetes nyelvvel – egyesülnek, hogy a számítástechnika új korszakát hozzák létre.

Nadella a jelentés publikálását követő befektetői konferenciahíváson 36 alkalommal említette meg az MI-t, míg az Alphabet tájékoztatóján 52 alkalommal hangzott el a mesterséges intelligencia kifejezés – ezek a számok mindkét cég történetében rekordot jelentenek. 

De nemcsak a techóriások tartják kiemelten fontosnak az MI-t, hanem a teljes S&P 500 szegmens: a félezer legnagyobb amerikai tőzsdecég közül azok, amelyek már kiadták az idei első negyedéves jelentésüket, húsz százalékban említették meg legalább egyszer a mesterséges intelligenciát a konferenciahívások alkalmával, abszolút rekordot állítva fel ezzel.