Befejezi Brazíliában a kutatófúrásokat az Exxon, miután az országban elköltött dollármilliárdok ellenére sem járt sikerrel, a próbafúrások egyike sem eredményezte ugyanis kereskedelmileg is életképes olajmezők felfedezését.

Indianapolis,-,Circa,February,2017:,Exxon,Retail,Gas,Location.,Exxonmobil
Fotó: Shutterstock

A texasi központú olajóriás harmadjára sem járt sikerrel az ország partjainál található mélytengeri fúrásaival a partnereivel 4 milliárd dollárért 2017-ben megszerzett offshore területen.

A helyzetet ismerő források szerint a vállalat Rio de Janeiróban található geológusai és mérnökei a jövőben más országokban – például Guyanában, Angolában és Kanadában – folytatják a munkát, miután az utolsó kutatási szerződés is lejárt tavaly áprilisban, azóta pedig nem nyújtott be a cég újabb pályázatot a korábban nagy üzleti kilátásokkal reklámozott országban.

Darren Woods, az Exxon vezérigazgatója még decemberben is fontos növekedési lehetőségként beszélt az országról, 

mint az egyik olcsó kínálatbővítési helyszínről, hasonlóan Guayanához, a Permi-medencéhez vagy Új-Mexikóhoz. Az Exxon nem zárta ki, hogy újabb projektekbe fog Brazíliában, és másokkal közös vállalataival továbbra is jelen van az országban.

próbafúrás
Fotó: Getty Images

Az Exxon hat éve, nagy reményekkel tért vissza Brazíliába, miután számos versenytársa szép sikereket ért el az országban, ám hiába az erőfeszítések, nem járt sikerrel. Ennek ellenére Brazília továbbra is azon, egyre csökkenő számú országok közé tartozik, ahol az olajtársaságok tetemes összegeket költenek olaj után kutatva. Az offshore fúrótornyoknak pedig a legélénkebb piaca az ország, főként az állami olajtársaság, a Petrobas tevékenységének köszönhetően – írja a The Wall Street Journal.

Az Exxon korábban arról is beszélt, hogy évi 25 milliárd dolláros, beruházásokra szánt tőkéjének oroszlánrészét az amerikai kontinensen kívánja elkölteni, miután a távolabbi országokból visszavonul, hogy inkább a részvényesek zsebét tömje a drága kutatások helyett. Tavaly 

az olajvállalat Csádban, Kamerunban, Egyiptomban és Irakban is igyekezett eszközeit piacra dobni a FactSet adatai szerint.

Noha Brazíliában kudarcokat hoztak az Exxon fúrásai, a közeli Guyanában más a helyzet, hiszen ott több évtizedre elegendő olajra lelt az elmúlt években, és hat projektje is működik már az országban, miközben az elkövetkező hónapokban újabb lelőhelyeket kaparinthat meg. Tavaly egy fúróhajót Angola partjainál üzemelt be az olajvállalat, ami az első kutatófúrás a részükről az afrikai országban 2018 óta a RigLogix adatai szerint.