A februárral zárult három hónapban meglepetésre 3,8 százalékra emelkedett a munkanélküliek aránya az Egyesült Királyságban – ez a legmagasabb szint 2022 első negyedéve óta. Elemzők arra számítottak, hogy a munkanélküliek aránya marad a korábbi 3,7 százalékon.

People queue to enter a job centre in east London on July 20, 2016. - Britain's unemployment rate dipped to 4.9 percent in the three months to May, the lowest level since 2005, official data showed on Wednesday. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
BRITAIN-ECONOMY-UNEMPLOYMENT
Nő a munkanélküliségi ráta és a segélykérők száma is.
Fotó: AFP

A statisztikai hivatal (ONS) jelentése szerint az átlagbér növekedésének üteme nem változott, 5,9 százalékos az emelkedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ez messze meghaladja az 5,1 százalékos növekedést jelző várakozásokat. A jutalmakat nem számítva a növekedés 6,6 százalékos. 

A bérek változatlanul lassabban emelkednek az áraknál, a reálértékük tehát csökkent, viszont folyamatosan szűkül a szakadék a magán- és a közszektor között a fizetéseket illetően

– hangsúlyozta az eredménnyel kapcsolatban Darren Morgan, az ONS statisztikusa. 
Az októberben ért 11,1 százalékkal több mint negyvenéves csúcsra, és még februárban is két számjegyű volt. A jegybank előrejelzése szerint az év végére visszaesik 4 százalékra az energia nagykereskedelmi árának csökkenése miatt, de ez is a 2 százalékos inflációs cél duplája lesz.
A világ többi jegybankjához hasonlóan a Bank of England legfőbb aggodalma is az infláció, így némi gondot okozhat a bérek vártnál gyorsabb emelkedése. Bizonyos jelek azt mutatják, hogy a inflációs hatása viszont némileg enyhül.
Az inaktivitási ráta 0,4 százalékponttal, 21,1 százalékra csökkent az előző negyedévhez képest, és a 2021 augusztusával zárult három hónap óta most a legalacsonyabb, mindössze 1,105 millió üres álláshely van az országban. 

Ez 47 ezerrel kevesebb betöltetlen munkahelyet jelent,

ám még mindig 304 ezerrel többet, mint a koronavírus-járvány előtt. Ugyanakkor 28 200 fővel nőtt a segélykérők száma is.

Junior Doctors Demonstration In London
LONDON, UNITED KINGDOM - APRIL 11, 2023: Junior doctors and supporters gather for a rally in Trafalgar Square as members of the British Medical Association take part in a four-day strike action over pay in London, United Kingdom on April 11, 2023. Over 61,000 junior doctors in England are taking part in the strike action demanding immediate pay restoration to reverse the real-term, inflation-driven cuts of 26% since 2008. (Photo by WIktor Szymanowicz/NurPhoto) (Photo by WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Junior Doctors Demonstration In London
A sztrájkok miatt már eddig is több mint hárommillió munkanap esett ki.
Fotó: AFP

„Bár egyre erősödik az optimizmus, hogy az Egyesült Királyság gazdasága idén elkerüli a recessziót, továbbra is úgy látjuk, hogy a munkaerőpiac mind inkább lecseng” – idézte a Reuters ezzel kapcsolatban Jack Kennedyt, az Indeed munkaerő-közvetítő weboldal közgazdászát.

Az ONS adatai szerint az üres álláshelyek alacsonyabb száma mellett az Indeed adatai is azt mutatják, hogy 

a vállalkozások most kevésbé hajlandók külön jutalmat kínálni az újonnan munkába állóknak, mint tavaly év végén,

tette hozzá.
Az ONS kedden nyilvánosságra hozta azt is, hogy a világ hatodik legnagyobb gazdasága több mint hárommillió munkanapot veszített eddig a sztrájkok miatt, amelyek gyakorlatilag folyamatosak tavaly nyár óta. Februárban 348 ezer munkanap esett ki a januári 210 ezer után. Szinte minden szektort érintenek az inflációt követő béremelést követelő munkabeszüntetések, ehhez hasonló sztrájkhullám nem volt az országban az 1990-es évek, Margaret Thatcher miniszterelnöksége óta, és még nincs is vége.