A kiskereskedelmi árak jelenleg 8 százalékkal magasabbak az Egyesült Királyságban, mint egy évvel ezelőtt, és a drágulás üteme gyorsult januárban a decemberi 7,3 százalékról a Brit Kiskereskedelmi Konzorcium (British Retail Consortium – BRC) és a NielsenIQ közös indexe alapján. Az élelmiszerár-infláció az előző havi 13,3 százalékról 13,8 százalékra gyorsult, ami történelmi csúcs.

Fruit and vegetables for sale at a stall displaying their produce in Maida Hill including some produce being offered at low cost per bowl on 13th January 2023 in London, United Kingdom. The term cost of living crisis comes from a fall in income that the UK has experienced since 2021. It is being caused by a combination of high inflation which is above wage increases alongside tax increases that have squeezed incomes for many people and households.
A friss élelmiszer, zöldség és gyümölcs drágul leginkább a termelői árak növekedése miatt.
Fotó: Mike Kemp / In Pictures via Getty Images

Azutóbbi kategóriában a termelési költségek emelkedése miatt rekordszinten, 11,3 százalékkal drágultak a friss élelmiszerek, zöldségek és gyümölcsök. Az egyetlen jó hír a brit vásárlók számára, hogy a ruházati cikkek és a lábbelik ára csökkent, ami azt jelenti, hogy a vásárlók a januári leértékeléseken fel tudták tölteni a ruhatárukat. 

A kiskereskedelmi árak januárban emelkedtek, mivel kevesebb volt az akció, és a kiskereskedők továbbra is magas ráfordítási költségekkel szembesültek

– összegezte a helyzetet Helen Dickinson, a BRC vezérigazgatója.
Dickinson abban bízik, hogy mivel a globális élelmiszerárak már csökkenni kezdtek tavaly, és olcsóbbá vált az olaj is, így enyhülhet az idén az inflációs nyomás. Az emelkedő energiaárak és a munkaerőhiány viszont változatlanul súlyos probléma a kiskereskedők számára, így az árak még nem értek a csúcsra, és így rövid távon magasak maradnak.

A shopper removes bags from a trolley outside a J Sainsbury Plc supermarket in Godalming, UK, on Tuesday, Jan. 10, 2023. Sainsbury's are due to release a trading update on Wednesday.
Az élelmiszer mellett nem sok mindenre marad pénz.
Fotó: Jason Alden / Bloomberg via Getty Images

Mike Watkins, a NielsenIQ kiskereskedelmi vezetője szerint a fogyasztói kereslet gyenge lesz az első negyedévben részben az energiaárak emelkedése, részben pedig amiatt, hogy sokan most kezdik el törleszteni a karácsonyra felvett hiteleket. „Az élelmiszer-infláció növekedése tehát további nyomást fog gyakorolni a háztartások költségvetésére, és nem valószínű, hogy a közeljövőben javul a fogyasztók személyes pénzügyekkel kapcsolatos hozzáállása” – idézte a véleményét a Sky News internetes oldala. Watkins szerint az embereknek kevesebb pénzük lesz a nem alapvető szükségletek kielégítésére, miután beszerzik a szükséges élelmiszereket.
Az egyre súlyosbodó gazdasági helyzet további jele, hogy januárban 

a vártnál nagyobb mértékben, 0,6 százalékkal estek az ingatlanárak havi bázison, és már 3,2 százalékkal alacsonyabbak az augusztusi csúcsnál

– derült ki a Nationwide Building Society jelzálog-hitelező szerdán nyilvánosságra hozott adataiból. A csökkenés a duplája annak, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, és már negyedik egymást követő hónapban tart, ami egyértelműen mutatja, hogy gyorsan lassul a brit

Poor air quality partially obscures the tall high-rise residential development at Nine Elms beyond existing local housing bordering Ruskin Park in Lambeth, south London, on 23rd January 2023, in London, England. The construction in the foreground is Higgs Yard which will be a residential-led mixed-use development on the Higgs Industrial Estate in Loughborough Junction, London SE24. 134 new homes and 4,150m2 of commercial floorspace. 50% of the homes will be affordable.
A vártnál jobban visszaestek januárban az ingatlanárak.
Fotó: Richard Baker / Getty Images


Az alapkamat és ennek következtében a jelzálogterhek is élesen emelkednek 2021 decembere óta, és a jelzálogpiacon szeptember végén és októberben súlyos zavarokat okozott Liz Truss volt kormányfő katasztrofális miniköltségvetése is – emlékeztetett az adatról tudósítva a hírügynökség.
„A piacnak nehéz lesz rövid távon visszanyernie a lendületet, mivel a gazdasági ellenszél továbbra is erős marad, a reálkeresetek valószínűleg tovább csökkennek , és a a gazdaság zsugorodásával széles körben gyengülni fog” – vélekedett Robert Gardner, a Nationwide vezető közgazdásza. A cég decemberben azt prognosztizálta, hogy a lakásárak 2023-ban 5 százalékkal csökkennek. Januárban éves bázison csupán 1,1 százalékkal emelkedtek az árak, ami a legkisebb szintű növekedés 2020 júniusa óta, és messze elmarad a decemberi 2,8 százaléktól. A Reuters is magasabb, 1,9 százalékos emelkedésre számított.

Félmillió közalkalmazott sztrájkol

Szerdán folytatódott a sztrájkhullám, ezúttal mintegy félmillió közalkalmazott – többek között tanárok, a vonatvezetők 80 százaléka, repülőtéri és egyetemi alkalmazottak – követelnek az inflációval lépést tartó béremelést Nagy-Britanniában. A CEBR gazdasági elemző intézet szerint a szerdai munkabeszüntetések 94 millió fontnyi közvetlen kiesést okoznak a gazdaságnak. (Egy font 441,45 forint.) A CEBR szóvivője szerint ez a nyolc hónapos sztrájkhullám legdrágább napja gazdasági szempontból. Az intézet az eddigi teljes kiesést 1,4 milliárd fontra becsüli. Ezt pedig a brit gazdaság nemigen engedheti meg magának, hiszen a nemzetközi Valutaalap e heti előrejelzése szerint az ország gazdasága 0,6 százalékkal zsugorodik az idén, kétszer olyan mértékben, mint az orosz, és a legfejlettebb ipari államok közül egyetlenként visszaesni és nem növekedni fog.