A német nagykereskedelmi értékesítési árak 2023 márciusában 2 százalékkal nőttek az előző év azonos hónapjához képest. Az emelkedés havi szinten 0,2 százalék volt. Februárban 8,9 százalékos, januárban 10,6 százalékos volt a drágulás éves szinten, így a márciusi adatok lassulásnak számítanak – derül ki a Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentéséből.

Apple orchard
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az élelmiszerek, italok és dohányáruk nagykereskedelmi ára 16,4 százalékkal növekedett: a hús és húskészítmények 20 százalékkal, míg a gyümölcs, a zöldség és a burgonya szintén 20 százalékkal drágult. A tej, tejtermékek, a tojás, az étkezési olajok és a zsírok esetén 19,6 százalékos volt az emelkedés, míg az élő állatoknál 37,6 százalék. Az építőanyagok és építőelemek 19,8 százalékkal kerültek többe. Ezzel szemben a használt és maradékanyagok nagykereskedelmi ára 29 százalékkal, 

a kőolajtermékek 17,9 százalékkal, az ércek, fémek és fémműves termékek ára 14,1 százalékkal mérséklődött.

A mezőgazdasági termékek termelői árai 2023 februárjában 20,4 százalékkal volt magasabb az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A Destatis jelentése szerint az emelkedés az ötödik egymást követő hónapban lassult éves szinten, míg havi szinten 0,7 százalékos volt a drágulás. A növényi termékek árai 6,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, míg az állati termékek árai 30,5 százalékkal nőttek. A zöldségek esetében éves szinten 33,2 százalék volt a drágulás, 

a fejes saláta 46,5 százalékkal, a káposzta 26,7 százalékkal került többe.

A gyümölcsök termelői ára 2023 februárjában 2,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az árcsökkenés az étkezési alma esetében 15,6 százalékos volt. A vágósertés ára 2023 februárjában 73,5  százalékkal nőtt 2022 februárjához képest, a szarvasmarháé pedig 1,7 százalékkal. A baromfi ára 2023 februárjában 29,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos hónapjához viszonyítva, aminek elsősorban a csirkék 26 százalékos drágulása volt az oka.

Dugába dőlhet a kínaiak hamburgi üzlete

Veszélybe került Olaf Scholz kancellár ellentmondásos terve az egyik konténerterminál eladásáról, miután nemzetbiztonsági szempontból „kritikus fontosságú infrastruktúrának” minősítették át. Ez azt jelenti, hogy Berlinnek újra kell értékelnie a megállapodást, és az sincs kizárva, hogy meg kell tiltania az eladást.