Egyre inkább úgy tűnik, megismétlődik Európában a tavalyi, ötszáz évente egyszerinek mondott mértékű aszály, erre utal például, hogy hetven éve nem volt ilyen alacsony az észak-olaszországi Garda-tó vízszintje – derült ki a hétfőn közzétett műholdas adatokból.

Sirmione, Italy. 16 March 2023.Extremely low level of Garda Lake.  Due to the lack of rainfall and snowfall in the winter season, the Garda Lake, the largest lake in Italy, is facing an early drought. This raises concerns among farmers and locals as the harvest season approach. Furthermore, being the Garda Lake a well known holiday destination, this early drought worries also the travel sector. In the picture:  due to the low level of the lake people can walk on a flat rock beach called Jamaica Bay, located at end of the Sirmione peninsula, under the Grottoes of Catullus.
Fotó: Stefano Nicoli / Getty Images

A legnagyobb olasz tó vízszintje 45,8 centiméterrel van az átlagos tengerszint felett, szemben az elmúlt hetven évet jellemző 109 centiméteres átlagos értékkel. 

A vízállás már februárban is annyira alacsony volt, hogy száraz lábbal lehetett átkelni a tóban fekvő San Biagio-szigetre.

Az olasz kormány a hónap elején fogadta el Matteo Salvini infrastruktúra-miniszter rendeletét az aszály kezelésére, amelyben egyebek között egy Salvini felügyelte munkacsoport létrehozása, egy különleges biztos kinevezése, a vízzel kapcsolatos infrastrukturális beruházások egyszerűsítése szerepel. A rendelet mindemellett megemelné a tározókból felhasználható víz mennyiségét, és felveti az esővízgyűjtő medencék létesítését is a mezőgazdaság segítése céljából. 

Felmerült a tisztított szennyvíz öntözési célú felhasználása és a tengervizet sótalanító üzemek létesítése is.

Salvini korábban drámainak nevezte a folyók, a gleccserek és a tavak vízszintjét, miután ez már a második nyár lehet, amikor súlyos aszály sújtja Olaszországot. Azonban nem csak az olaszok, de Európa számos országa küzd a szárazsággal, így az Európai Aszálymegfigyelő Központ (EDO) által tanulmányozott terület 28,65 százalékán, azaz az Európától Törökországig és a Kaukázusig terjedő területen, valamint az észak-afrikai partvidéken volt aszály 2023. április 1. és 10. között.

A klímaváltozás hatására egyre apadó gleccserek, az idei télen a hegyekben hullott hó csekély mennyisége is arra utal, hogy megismétlődhet a rekordmértékű szárazság Európa-szerte. Olaszországban már felmerült a vízfelhasználás korlátozásának lehetősége is. Az aszály negatívan hathat a mezőgazdaság mellett az áramtermelésre és a folyami szállításra is a kontinensen, miközben a szárazság pusztító hatással van más földrészeken is, így például Argentínában is.