Csökkentette a kukorica- és szójatermésre vonatkozó várakozását a Buenos Aires-i gabonatőzsde, mivel kegyetlen szárazság tombol az országban. Argentína a régió legfontosabb gabonaexportőre – írta meg a Reuters.

Fotó: AFP

Argentína a világ legnagyobb szójaliszt- és szójaolaj-exportőre, valamint a harmadik legnagyobb kukoricaexportőr, de a májusban kezdődött aszály miatt az előrejelzők többször is csökkentették a várakozásokra vonatkozó becsléseket. Ez nemcsak a gazdálkodóknak, hanem az egész gazdaságnak hatalmas probléma. A szárnyaló miatt Argentínának devizára lenne szüksége, de gabonatermékek nélkül nem fog tudni exportálni.

Orosz–ukrán háború: lövések és aszály – erős fronthatások az agráriumban

A Covid–19 okozta krízisből éppen csak kilábalva, de az energia-, műtrágya- és terményárak növekedésének közepén találta az agráriumot az orosz–ukrán háború kitörése. A fegyveres konfliktus csak még inkább felbolygatta a piacokat, a hazai mezőgazdaságot sújtó történelmi aszály pedig újabb lökést adott az áremelkedéseknek.

A Buenos Aires-i gabonatőzsde számításai szerint 29 millió tonna szójababot tudnak majd betakarítani. 

Korábban 33,5 millió tonnára tették a termést. A kukorica kibocsátását most 37,5 millió tonnára prognosztizálják, ami alacsonyabb a korábbi 41 millió tonnás előrejelzésnél.

Fotó: AFP

A heti termésjelentésben a azt mondta, hogy a magas hőmérséklet további veszteségeket okoz, valamint a betakarítható terület nagyságát is csökkenti. A gazdák az elmúlt öt év átlagához képest 50 százalékos hozamkieséssel számolnak, különösen a kukorica és a szójabab esetében.

Az előző szezonban, amelyet ugyancsak kisebb mértékben befolyásolt a száraz időjárás, Argentína 43,3 millió tonna szójababot termelt, míg a kukorica betakarítása 52 millió tonnát ért el. A hónap elején egy üzleti konzorcium arra figyelmeztetett, hogy 

a veszteségek több mint 20 milliárd dollárba kerülhetnek az országnak.