Európa és a Földközi-tenger medencéjének több mint egynegyedét sújtotta talajszárazság április elején a Kopernikusz európai program műholdas adatai szerint, amelyet az AFP francia hírügynökség ismertetett csütörtökön.

France indre et loire souvigny de touraine water shortage on large pond twins forest
aszály
Európa negyedét aszály sújtotta április elején.
Fotó: Hemis via AFP

Az adatok szerint az Európai Aszálymegfigyelő Központ (EDO) által tanulmányozott terület 28,65 százalékán, azaz az Európától Törökországig és a Kaukázusig terjedő területen, valamint az észak-afrikai partvidéken volt aszály 2023. április 1. és 10. között.

A leginkább érintett terület Skandinávia, Írország, Lengyelország északi része, Spanyolország, Törökország, a Fekete-tenger nyugati partvidéke, valamint a Magreb északi része és a Kaukázus volt.

Pénzesővel vigasztalódtak tavaly az aszály sújtotta növénytermesztők

Az elmúlt évben több mint ezermilliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatást fizettek ki, amelynek fő kedvezményezettjei a növénytermesztők voltak.

A megfigyelt terület 25 százalékán volt alacsony a talaj nedvességtartalma, elsősorban az esőzés hiánya miatt, és 3,57 százalékán volt rendellenes a növényzet fejlődése, ami a legmagasabb riasztási fokozat.

SERRE PONCON LAKE - WATER LEVEL - LAC DE SERRE PONCON - NIVEAU D EAU
Fotó: Hans Lucas via AFP

Ezt a növényzetkárosodást, amely tetemes mezőgazdasági veszteségekre utal, elsősorban Észak-Afrikában, Spanyolország déli részének egyes övezeteiben, Írország középső részén és Törökországban észlelték.