A Dow Jones elemzői várakozásaival ellentétben 0,1 százalékra lassult a stagnálás helyett a márciusi 0,3 százalékról a személyi fogyasztások árindexe (Personal Consumption Expenditures – PCE) az előző hónaphoz képest. Éves bázison 5,1 százalékról 4,2 százalékra lassult a növekedés a pénteken nyilvánosságra hozott adatok szerint.
A PCE magindexe havi bázison szintén 0,1 százalékra lassult a márciusi 0,3 százalékról, éves bázison pedig 4,6 százalékra az előző havi 4,7 százalékról – ezzel elmaradt az elemzői várakozásoktól, amelyek 4,5 százalékot jeleztek csak.

Fotó: AFP


Az mérésére két fő indikátort használnak az Egyesült Államokban: a fogyasztói árindexet és a személyi fogyasztási költségek indexét (Personal Consumption Expenditures – PCE). Utóbbi azért fontos a Federal Reserve számára, mert a személyi fogyasztási kiadásokat méri, így magában fogalja a fogyasztási cikkek és szolgáltatások mellett a lakást és a tartós javakat is. 

A vezető amerikai tőzsdeindexek már az adat közlése előtt is esésben voltak a vártnál rosszabb eredményjelentések hatására.