Kína szankciókkal sújt több amerikai és tajvani szervezetet, illetve embert, köztük Tajvan washingtoni képviselőjét – írja az MTI. Ezek egyik érintettje a kaliforniai Ronald Reagan Elnöki Könyvtár, amely otthont adott Caj Jing-ven tajvani elnök és az Egyesült Államok képviselőházi elnöke, Kevin McCarthy közös találkozójának. A szerdai volt ugyanis az első alkalom, amikor az amerikai képviselőház és Tajvan első embere az USA területén tartott megbeszélést.

A,Boxing,Match,Between,China,And,Taiwan
Kína, Tajvan, Peking, Tajpej
Kína már korábban figyelmeztette Tajvant, hogy ne ismételjen meg végzetes hibákat – hiába.
Fotó: Shutterstock

A kínaiak emellett büntetőintézkedésekkel sújtják a tajvani székhelyű Prospect Foundation agytrösztöt, valamint az Ázsiai Liberálisok és Demokraták Tanácsa (CALD) nevű ázsiai pártközi koordinációs szervezetet, amiért a két intézmény „akadémiai és kutatói álca mögött” Tajvan függetlenedését támogatja.

Ezek értelmében az érintett szervezetek vezetőire utazási tilalom vonatkozik, valamint tilos lesz kínai felekkel együttműködniük. A kínai vezetés Tajvani Ügyekért Felelős Hivatala úgy határozott, hogy Hsziao Bi-kim, Tajvan amerikai képviseletének vezetője vagy bármely családtagja nem léphet be a szárazföldi Kínába, Hongkongba és Makaóba, valamint megtiltja a képviselő támogatóinak, hogy kínai szervezetekkel és emberekkel üzleteljenek.

Ellenállásba ütközhet Kína: van, amihez foggal-körömmel ragaszkodnak a tajvaniak

A tajvani elnök bejelentette, hogy Tajpej a status quo megőrzésére törekszik.

Kína hétközben többször is a kétoldalú találkozó ellen emelt szót, figyelmeztetve a képviselőházi elnököt, hogy 

ne ismételjen meg végzetes hibákat,

utalva McCarthy elődje, Nancy Pelosi augusztusi tajvani látogatására. A washingtoni tajvani képviselőre ezt követően a péntekihez hasonló szankciókat szabtak ki.

Csütörtöki közleményében a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának tajvani ügyekért felelős irodája közölte: Peking úgy véli, Caj Jing-ven a találkozóval a tajvani sziget függetlenedéséhez keresett támogatót, ám ezzel „csak a háború szélére fogják taszítani Tajvant, és súlyos szenvedést fognak okozni a tajvani honfitársaknak”.

A South China Morning Post kínai napilap hírportálja beszámolt a kínai külügyminisztérium közleményéről, amely szerint Hszi Csin-ping elnök Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével közös csütörtöki pekingi találkozója után úgy fogalmazott: a kínai kormány és nép soha nem fogja engedni, hogy bárki kérdést csináljon az egy Kína elvből. Hszi leszögezte: 

bárki, aki arra számít, hogy Kína engedni fog a tajvani kérdésben, csak áltatja magát.