A pizza Olaszország nemzeti eledele és egyben a szegények étele, hiszen pont az – volt – a lényege, hogy a legolcsóbb összetevőkből hogy lehet a legfinomabb ételt elkészíteni. A helyzet azonban nagyot változott az elmúlt időszakban. 

Italian,margherita,Pizza,On,Rustic,Wooden,Table
Italian Margherita Pizza on rustic wooden table
A képen egy eredeti, olasz Margherita pizza látható.
Fotó: Fabio Balbi / Shutterstock

Az olasz pizza egyszerű, a legalapvetőbb mediterrán konyhai alapanyagokból áll: liszt, só, víz, olívaolaj, feltétnek pedig bőven elég egy kis mozzarella és paradicsom.

A Bloomberg havonta elkészíti a Pizza Margherita-indexet, amely azt mutatja meg, hogy az ételt otthon átlagosan hány euróból lehet elkészíteni. A mutató szerint a fogás igencsak megdrágult: az elmúlt nyolc hónapban legalább ötödével került többe, mint az adott hónaphoz képest egy évvel korábban. Decemberben a drágulás elérte a 30 százalékot.

Az áremelkedés hajtóereje az olívaolaj volt, amelynek az ára 27 százalékkal nőtt éves szinten. Az olajbogyó gyenge terméshozama következtében, a dél-európai aszály miatt volt ilyen drasztikus a drágulás. Mivel az olívaolaj már a rómaiak előtt is az itáliai konyha alapösszetevőjének számított, és ez most sincs másként, széles körű hatást gyakorol az olaszok étrendjére. Olaszországban csak pizzából nagyjából napi 8 milliót készítenek. 

 

A csavar a helyzetben az, hogy a bolti pizza ára korántsem növekedett akkora mértékben, mint az otthoni elkészítésének költsége: a termék 8,5 százalékkal került többe márciusban az egy évvel korábbihoz képest, ami szinte megegyezik az inflációval.

Élelmiszerárharcba kezdtek az európai kormányok, mindenkinek fáj az infláció

A megélhetési költségek, főleg az élelmiszerek áremelkedése elégedetlenséget szül, ez már a politikának is fáj: ársapkákkal, adókedvezményekkel próbálnak meg ellene küzdeni.